Dineke van Kooten herstelde wonderlijk van een ernstige ziekte
CULTUUR & BOEKEN
Een langdurig ziekbed kan diep ingrijpen in het leven van mensen. Maar een wonderlijke genezing ook. Dineke van Kooten (1963) weet als geen ander wat het is om volkomen afhankelijk te zijn van anderen, buiten het leven geplaatst te worden en aan de zijlijn te staan na een vlotte carrière.
auteur: Anne-Minke Hakvoort
datum:19 oktober 2022
website: https://www.rd.nl/artikel/995215-dineke-van-kooten-herstelde-wonderlijk-van-een-ernstige-ziekte
Vanaf haar zwangerschap ligt ze veertien jaar op bed en kan niet zelfstandig voor haar dochter zorgen. Tijdens dit diepingrijpende ziekbed ondergaat ze allerlei onderzoeken, therapieën en behandelingen. De uitslag is dat ze ongeneeslijk ziek is. Totdat ze tijdens een retraite in een klooster volledig maar volkomen onverwachts geneest en ze het leven weer opnieuw moet uitvinden. ”Dwars door de pijn” is haar persoonlijke verhaal, in de ik-vorm geschreven, over haar worsteling met haar verleden en haar heden. Haar lage zelfbeeld en patronen vanuit het gezin waarin ze opgroeide hebben haar er lange tijd van weerhouden om emoties te voelen en te uiten, terwijl dat juist zo belangrijk is. Haar man en dochter hebben ook ontzettend veel geleden onder haar ziek-zijn, en wanneer ze opeens genezen is, moeten ook die relaties weer opnieuw vorm krijgen.
Levenslessen
In het tweede deel van haar boek laat Van Kooten de psychologische kant van genezing en heling zien, en neemt ze de lezer mee in een aantal levenslessen. Hoe ontstaat er weer een eenheid tussen geest, ziel en lichaam? Waar zijn blokkades, remmingen of leugens die opgeruimd moeten worden? En hoe ga je met je relaties om tijdens ziekte? Want door ziekte is de balans tussen geven en ontvangen vaak verstoord. Daarnaast legt Van Kooten uit hoe belangrijk communicatie en verbinding zijn binnen relaties tussen man en vrouw. Ze noemt tips en valkuilen als een van beiden ziek is.
Haar kracht en ijkpunt in dit alles is de wetenschap dat ze een geliefd kind van God is, onvoorwaardelijk. Zelf schrijft ze over haar leven: „Mijn leven zou ik kunnen samenvatten met twee woorden: dynamiek en discipline. (…) De discipline hebben om je diepste pijn in de ogen te kijken, geeft meer vrijheid dan weglopen ooit kan doen. Als je je persoonlijke ontwikkelingsproces aangaat, zorgt lijden voor heelheid.”
Bemoedigen
De schrijfster wil de lezers bemoedigen. „Voor mij was lijden een voortstuwende kracht in het worden wie ik werkelijk ben. Ik gun dat iedereen. Wie had gedacht dat het lijden zou uitmonden in vrijheid?” Kijk trauma’s in de ogen en ruim puinstenen in je bron op, zodat de fontein weer kan bruisen en je als persoon volledig tot bloei kunt komen. ”Dwars door de pijn” is een boeiend en oprecht verhaal, zonder opsmuk of franje. Voor geïnteresseerde lezers is op haar website veel aanvullende informatie over dit boek te vinden.
Boekgegevens
”Dwars door de pijn”, Dineke van Kooten; uitg. Ark Media, Heerenveen; 252 blz.; € 22,99