Verschil in opvattingen over de bedrijfskoers
Doe nou maar gewoon wat wij zeggen!
Een familiebedrijf is altijd in beweging. Om je goed en tijdig aan te kunnen passen, moeten jullie je als samenwerkende familieleden ook blijven ontwikkelen. Maar wat doe je als een van jullie ‘achterblijft’? Je zin doordrijven? Of de focus leggen op gezamenlijkheid?
Veranderingen in technologieën, maatschappelijke opvattingen en in de economische situatie vormen de basis van de ontwikkelingen in jullie bedrijf. En jullie bedrijf, dat zijn jullie zelf, samen met jullie medewerkers. Iedereen moet meebewegen en jullie als leidinggevenden bepalen de koers en trekken de kar. Maar dan is daar die ene broer, die maar niet wil zien wat jullie allemaal wel zien. Die ijzerenheinig vasthoudt aan opvattingen en werkwijzen die volgens jullie niet meer werken.
Niet zo moeilijk doen
Familieleden in een bedrijf ontwikkelen zich elk op hun eigen manier. De een is zich nu eenmaal sneller bewust van wat er moet veranderen dan de ander. De ander is sneller bereid ingrijpende beslissingen te nemen dan de een. Maar wat doe je nou als een van jullie nog niet toe is aan vernieuwing? Ik zie dan vaak dat er druk wordt uitgeoefend. ‘Maak het niet zo moeilijk, maar doe nu maar gewoon wat wij zeggen!’ Tja, is dat nu echt de beste strategie?
Voorkom een scheuring
Als jullie als een team willen werken, betekent dat dat alle schakels in de familieketting van belang zijn. Je bent eenvoudigweg zo sterk als de zwakste schakel. Dus als een van jullie een bepaalde ontwikkeling nog niet heeft doorgemaakt, kunnen de anderen ook niet verder. Het kan dan verleidelijk zijn om je zin door te drukken, tegen de wil van die ene broer of zus in. Maar let op! Door iemand buiten te sluiten of tot zondebok te maken, trek je de onderlinge verhoudingen scheef. Scheefheid leidt tot onevenwichtigheid en onevenwichtigheid leidt tot scheuringen. Het team werkt niet meer goed en dat is vaak het begin van een crisis. Was dat het nu echt waard?
Verschillen zijn kansen
Door die ene gekke broer uit te vlakken, missen jullie bovendien een mooie kans om vanuit jullie onderlinge verschillen naar jullie zelf en jullie bedrijf te kijken. Want die verschillen laten ook zien hoe jullie familiedynamiek is. Hoe jullie samenwerken, hoe jullie je onderling verhouden, welke waarden belangrijk gevonden worden en wat dat betekent voor jullie bedrijfsvoering. Als dat zichtbaar en bespreekbaar wordt gemaakt, kunnen jullie allemaal een persoonlijke groei doormaken. Resultaat: een sterkere band, meer duidelijkheid en respect en waardering voor alle familieleden afzonderlijk. Dan ontstaat er weer ruimte voor verandering, voor groei.
Weer op één lijn
Dreigt er door een verschil in opvattingen een scheuring te ontstaan in de familie? Bespreek dan met mij welke mogelijkheden jullie hebben om weer op één lijn te komen. Nodig mij uit om eens naar jullie als team te kijken en de gevoelige plekken aan te wijzen. Als het bedrijf en de familie jullie lief zijn, los dan conflicten samen op.