Negatief zelfbeeld
Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt en/of vanuit je overlevingsmechanismen (gevormd door aannames en overtuigingen) reageert, dan laat je een teveel of te weinig van iets van jezelf zien.
Kijk maar op: https://www.dinekevankooten.nl/archief/kernkwaliteiten-en-je-geschiedenis/ en op: https://www.dinekevankooten.nl/archief/kernkwaliteiten/.
Kijk ook even op: Afwijzing in het leven (Jan Geurtz) en Negatief zelfbeeld omdraaien; om je negatieve aannames en overtuigingen volgens Jan Geurtz te ontdekken.
Iemand die zichzelf dus waardeloos vindt, zal zich daarna gaan gedragen en bijvoorbeeld heel bescheiden zich opstellen.
Daarmee komt hij niet in evenwicht. Integendeel, hij houdt iets van zichzelf achter en in stand en ontkent daarmee ook iets van zichzelf.
Waarschijnlijk zal iemand die bijv. erg bescheiden is, momenten vertonen waar hij uit de bocht vliegt en dan zichzelf als bijv. perfect neerzet.
Doordat je jezelf waardeloos voelt, vertoon je bepaalt gedrag wat dat gedrag bevestigt en op een ander moment knalt je frustratie en je boosheid eruit, zoals een skippybal die met alle macht onder water wordt gehouden (wat veel energie kost), ineens uit het water omhoog springt omdat hij even aan je aandacht ontsnapt is.
Daar kun je dus aan zien dat je niet in evenwicht bent.
Je gedrag is dus niet in balans. Je onderdrukt iets van jezelf (te weinig), waardoor het op een bepaald moment door teveel frustratie eruit knalt (te veel).
Die disbalans doet je zelfbeeld en jou zelf geen goed, maar is eigenlijk een wake-up call: word jezelf!
Je hoeft niets te verbergen of je hoeft iets niet te doen wat niet in je zit, wat niet bij jou hoort. Je mag je aannames en overtuigingen loslaten en worden wie je bent! Dat gaat je lukken als je je persoonlijke onwikkelingsproces gaat doen, je individuatie, zoals Jung dat zegt.
Die onevenwichtigheid heeft gevolgen voor jouw relatie met de ander: je bewondert de ander en kijkt naar hem op, waardoor je een soort slavenhouding aanneemt. Of je zet de ander onder jezelf, omdat je jezelf beter voelt dan de ander en behandelt de ander alsof hij jouw slaaf is en het op jouw manier had moeten doen. Je hebt je hart gesloten, omdat je niet meer de pijn wilt ervaren, die je vroeger ervaarde. Je schermt jezelf er voor af door je overlevingsmechanismen in te zetten.
Je bent dan dus niet alleen niet in evenwicht met jezelf, maar ook niet in evenwicht met de ander. Het is de bedoeling in het volwassen leven dat we gelijkwaardig zijn! Natuurlijk zijn we niet gelijk, niet hetzelfde. We zijn gelukkig geen eenheidsworst. We mogen er allemaal zijn met onze variatie aan gaven en talenten. Dat maakt de wereld zo mooi! De een is niet meer dan de ander, de ander is niet minder dan de een.