De ware oorzaak van ziekte
Als we één hoofdoorzaak van ziekte zouden moeten aanwijzen, zou dat disharmonie ofwel onbalans zijn. Iets in de binnen- of buitenwereld is uit balans en dat veroorzaakt ziekte. Maar wat is dat iets?
Vier niveaus
Disharmonie kan op vier niveaus plaatsvinden: lichamelijk, emotioneel, geestelijk en spiritueel. Ziekte, het gevolg van disharmonie, heeft dus een lichamelijke, emotionele, geestelijke en spirituele component.
Geen van deze niveaus is primair, dat wil zeggen: geen van deze niveaus is per definitie de hoofdoorzaak. Dit is bij iedere ziekte en bij ieder mens verschillend, en de niveaus beïnvloeden elkaar voortdurend.
auteur: Sanne Burger
datum: 16 november 2021
website: https://www.sanneburger.com/gezondheid/de-ware-oorzaak-van-ziekte/
De twaalf oorzaken van ziekte
Disharmonie uit zich op verschillende manieren. Er zijn twaalf oorzaken van ziekte aan te wijzen, die allemaal met elkaar samenhangen en elkaar wederzijds beïnvloeden:
Lichamelijk
1. Mechanisch
2. Tekorten
3. Vergif
4. Stagnatie
Emotioneel
5. Trauma
6. Onderdrukking
7. Verwaarlozing
Geestelijk
8. Negatieve overtuigingen
9. Hypnose
Spiritueel
10. Gebrek aan zingeving
11. Afgescheidenheid
De twaalfde oorzaak
De laatste oorzaak omvat alle niveaus en kan dus niet in een van bovenstaande groepen ondergebracht worden.
12. Infiltratie
Hieronder volgen uitleg en voorbeelden van de verschillende oorzaken:
Lichamelijk
1. Mechanisch
Dit is ziekte of schade die ontstaat wanneer je fysieke lichaam beschadigd raakt door een zekere impact van buitenaf. Je hebt bijvoorbeeld een auto-ongeluk, iemand steekt een mes in je rug, je valt van een muurtje af, je breekt je been bij het skieën, je brandt je hand bij het koken, etc.
2. Tekorten
Het lichaam heeft goede voedingsstoffen nodig, waar alles in zit om gezond te blijven. Denk aan gezonde voeding, schoon water en schone lucht, maar bijvoorbeeld ook aan voldoende slaap en ontspanning. Als een tekort ontstaat aan vitaminen, mineralen, zuurstof, vetten of wat dan ook, ontstaat ziekte. Het geïndustrialiseerde voedsel dat we in het Westen eten is vaak bijzonder arm aan voedingsstoffen, dus tekortziektes komen niet alleen voor in landen of streken waar hongersnood of armoede heerst, maar ook hier. Ook van een tekort aan aanraking kun je ziek worden, overigens (zie 7).
3. Vergif
Het lichaam kan kleine hoeveelheden gif verwerken, maar als het te veel wordt, ontstaat ziekte. Bij een slangenbeet of als je bleekmiddel drinkt is dit overduidelijk, maar denk bijvoorbeeld ook aan fluoride, watervervuiling, luchtvervuiling (waardoor ook een tekort aan zuurstof ontstaat, zie 2), suiker, synthetische geur-, smaak- en kleurstoffen, conserveermiddelen, bestrijdingsmiddelen uit de landbouw (Roundup), alcohol, allopathische medicijnen, drugs en vaccinaties. Ook adrenaline en andere lichaamseigen stoffen die onder invloed van stress geproduceerd worden, kunnen het lichaam vergiftigen als het te veel wordt of te lang duurt. Verzuring van het lichaam (een te lage Ph-waarde) is een symptoom van vergiftiging.
4. Stagnatie
Het lichaam produceert voortdurend afvalstoffen die via de ontlasting, zweten en andere natuurlijke processen uitgescheiden worden. Daar word je in principe niet ziek van, behalve wanneer de afvalstoffen te veel worden (zie 3), als je bijvoorbeeld te veel of te ongezond eet en/of als de afvalstoffen niet voldoende uitgescheiden worden door gebrek aan beweging of circulatie. Een tekort (zie 2) aan lichaamsbeweging en/of een gebrekkige ademhaling/spijsvertering leidt ook tot stagnatie. Als afvalstoffen zich ophopen in het bindweefsel en de organen, leidt dit uiteindelijk tot ziekte en pijn.
Emotioneel
5. Trauma
Iedereen is in meer of mindere mate getraumatiseerd. Trauma ontstaat wanneer je iets meemaakt dat zo beangstigend, bedreigend of overweldigend is dat je het op emotioneel niveau niet aankunt. Er ontstaat dan emotionele verkramping. Een deel van je bewustzijn (ziel) splitst zich af en wordt onbewust. Dat deel gaat vervolgens automatisch en stressvol reageren op impulsen van buitenaf (zie 3) en staat eigenlijk altijd in de overlevingsstand. Dit kan leiden tot ziekte, waaronder met name burnout en verslavingen. Voorouderlijk en collectief trauma wordt hier ook meegerekend.
6. Onderdrukking
In onze cultuur is het normaal om emoties te onderdrukken. Woede, verdriet, lust, vreugde, rouw, schaamte … er is vaak maar weinig ruimte voor. Wanneer deze gevoelens niet geuit mogen worden en in plaats daarvan onderdrukt worden, ontstaan energetische blokkades (zie 4) die tot ziekte leiden.
7. Verwaarlozing
Wanneer we te weinig liefde, affectie en verbinding ervaren in het leven, kunnen we daar ernstig ziek van worden. We hebben als mens de nabijheid, warmte en intimiteit van anderen nodig. We hebben het nodig om ons thuis te voelen, om ergens bij te horen, om liefde te geven en te ontvangen. Als we als kind of volwassene te veel alleen zijn, te vaak afgewezen worden of te weinig liefde ervaren, kan dit tot psychische of lichamelijke ziektes leiden.
Geestelijk
8. Negatieve gedachten
Deze oorzaak van ziekte wordt nog vaak over het hoofd gezien. Negatieve, ziekmakende overtuigingen, ook wel ‘nocebo’s’ genoemd, zijn bijvoorbeeld: ‘Ik heb nou eenmaal een zwakke gezondheid’, ‘De ouderdom komt met gebreken’, ‘Ziekte overkomt je’, ‘Ik kan er niks aan doen’, ‘Ik ben waardeloos’, ‘Het is erfelijk’, ‘Ik ben zo bang om besmet te raken’, ‘Iemand anders moet me beter maken’ of ‘Er waart een levensgevaarlijk virus rond.’ Dergelijke overtuigingen veroorzaken stress, negatieve emoties, ze verzwakken het lichaam en kunnen de directe oorzaak zijn van ziekte.
9. Hypnose
De meeste mensen verkeren in meer of mindere mate in een hypnotische staat die maakt dat ze niet meer helder kunnen denken, hun onderscheidingsvermogen kwijtraken, ongezonde beslissingen nemen, niet langer zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid en het beschikkingsrecht over hun lichaam uit handen geven aan vreemden.
De medische mafia, deels verantwoordelijk voor deze collectieve hypnose, maakt hier gretig gebruik van. Zij hebben baat bij zo veel mogelijk mensen die ziek, zwak en misselijk zijn – hoe meer zieken, hoe meer winst. Deze hypnotische staat, in combinatie met de belangen van de farmaceutische industrie, leidt tot een ontstellende hoeveelheid ziekte, leed en dood.
Spiritueel
10. Gebrek aan zingeving
Veel mensen voelen zich verloren en gevangen in een situatie waar ze weinig of geen echte bevrediging uit halen. Als je ongeïnspireerd leeft en werkt, zonder creativiteit, zonder flow, zonder het gevoel te hebben dat het zin heeft wat je doet, zal dat vroeg of laat tot ziekte leiden. Als je geen idee hebt wat je missie in het leven is en eigenlijk maar wat doet, is dat slopend voor je ziel en uiteindelijk voor je lichaam.
11. Afgescheidenheid
Het is als mens essentieel om je verbonden te voelen met de bron, met dat wat je werkelijk bent; met de oorsprong, God, Source, Spirit of hoe je het ook noemen wilt. Als je je niet verbonden voelt met de bron, als je het gevoel hebt dat je een eiland bent, als je het idee hebt dat het universum koud en onverschillig is ten aanzien van jou, dan kan dat tot diepe gevoelens van eenzaamheid en wanhoop leiden, die op hun beurt weer tot ziekte kunnen leiden.
Lichamelijk, emotioneel, geestelijk en spiritueel
12. Infiltratie
Dit fenomeen komt in de buurt van wat we doorgaans onder besmettingen verstaan, maar er komen geen virussen of bacteriën aan te pas. Toch komt het voor dat ziektesymptomen soms van de ene persoon op de andere overgedragen worden. Denk aan SOA’s, verkoudheden, vermoeidheid, angst, schaamte, etc. Hoe kan dat? Dit gebeurt energetisch, via trilling. Elk fysiek lichaam heeft zijn of haar eigen, unieke trilling. Gevoelens en gedachten hebben ook een bepaalde trilling. Ook al zien we het niet, we kunnen het wel voelen en inmiddels kunnen we het ook meten. Wij mensen – en alle andere levensvormen – beïnvloeden elkaar voortdurend middels onze frequentie, vooral als we elkaar vertrouwen, van elkaar houden en/of als we lichamelijk intiem zijn met elkaar.
Negatieve gedachten, overtuigingen, gevoelens en fysieke aandoeningen kunnen dus overgedragen worden, bewust of onbewust, omdat we ons van nature afstemmen op de ander en onze omgeving. Iets (een entiteit, een energievorm, bepaalde vormen van straling, de media) of iemand kan jou infiltreren met gevoelens, gedachten, overtuigingen, etc. Vice versa geldt uiteraard hetzelfde. Zo kun je dus ook ziek worden van elkaar.
Genees jezelf
Ben je ziek? Is iemand die je kent ziek? Met behulp van bovenstaande twaalf punten kun je uitvinden wat er aan de hand is. Vaak is het niet moeilijk om de balans te herstellen, al kan het heel fijn zijn om daar hulp bij te krijgen.
Onthoud: de oorzaak van ziekte, de reden van je onbalans, is vaak een combinatie van verschillende factoren. Toch is het zinvol om te zoeken naar hoe het begonnen is. Is de oorzaak lichamelijk? Heb je te veel gegeten of te weinig bewogen? Zit je vol gif- en afvalstoffen? Is het emotioneel? Voel je je geblokkeerd of niet gezien? Is het geestelijk? Loop je tegen overtuigingen aan waar je depressief of gefrustreerd van wordt? Of is het spiritueel en hunker je naar een zinvoller leven? Of is het van alles wat?
Op het pad van genezing is het aan te raden om één van de twaalf punten uit te kiezen om je op te concentreren. Hoe zou je dat punt kunnen verbeteren? Je kunt zelfgenezing dus vanuit twaalf verschillende richtingen benaderen!
Het lichaam is een instrument dat, mits goed gestemd, kerngezond is en prachtige muziek en creatie voortbrengt.
Sanne Burger
sanneburger.com