Zuurstof van de democratie
OPINIE | ZUURSTOF VAN DE DEMOCRATIE
Donderdag is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over media en persvrijheid. Een super belangrijk thema in deze verwarrende tijden waarin het enige Nederlandse persbureau in handen kwam van een man die de vrijheid van meningsuiting gevaarlijk vindt en Tweede Kamerleden en artsen van LinkedIn worden gegooid. Maar daar gaat het gesprek in de Kamer niet over, want de focus ligt (alweer) op de fysieke veiligheid van mediamakers.
Opinie | Zuurstof van de democratie
auteur: Marianne Zwagerman – BNR Webredactie
datum: 29 juni 2021
website: https://www.bnr.nl/podcast/marianne-zwagerman/10446208/opinie-zuurstof-van-de-democratie
Het draait daarbij niet alleen om het handjevol mensen dat tegen NOS-auto’s plast. Cartoonist Ruben Oppenheimer en misdaadjournalist Paul Vugts, beide wel wat gewend als het gaat om bedreigingen, komen hun ervaringen delen. En journalistenvakbond NvJ is uitgenodigd. Die probeert de discussie wat te verbreden naar de kwetsbaarheid van freelancers.
De columnisten, fotografen, cameramensen en ander ZZP-volk dat het moet doen zonder fatsoenlijke bescherming van een werkgever. Vaak tegen tarieven waarvoor je ook zelf niets aan je veiligheid kunt doen. Ik kocht onlangs een waakhond, tegenwoordig ook al een onbetaalbaar accessoire! Maar de uitgevers, waar het geld weer ouderwets tegen de plinten klotst, willen nieuws- en opiniemakers niet fatsoenlijk betalen. Ze keren zich tegen het SER advies om naar aanleiding van de commissie Borstlap de uitwassen op de arbeidsmarkt uit te bannen. De media-werkgevers kunnen niet leven met de afspraak dat een freelancer die minder dan 30 euro per uur krijgt als werknemer wordt gezien.
Fotografen, krantenbezorgers en andere onmisbare schakels in de mediawereld gaan namelijk voor minder geld op pad. Maar de echt grote bedreiging voor de media komt van de politiek zelf. Het kabinet probeert er even snel een wet doorheen te rommelen die legaliseert wat het NCTV al tijden illegaal deed: de eigen bevolking bespioneren. Maar andersom komen wij niet te weten waar we recht op hebben. Nieuwsuur sleepte Hugo de Jonge voor de rechter vanwege zijn botte weigering om stukken vrij te geven, waarbij corona als excuus werd gebruikt. Nieuwsuur won, maar we weten uit het toeslagenschandaal dat de regering de schouders ophaalt en de dwangsom gewoon betaalt.
Het zijn geen incidenten. De regering haalt bijna nooit de wettelijke termijn die is gesteld voor het vrijgeven van informatie. Ze werken het Wobben actief tegen; ‘een weerstandshouding’ zegt staatsrechtprofessor Wim Voermans, die informatie ‘zuurstof van onze democratie’ noemt. Dat zuurstofgebrek zou het echte gespreksonderwerp moeten zijn in de Kamer donderdag.
Over Marianne Zwagerman
Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/tag/politiek/
Voor een overzicht kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/archief/overzicht-great-reset-corona/