Louis Kroes – versoepeling
‘Hoog tijd voor versoepeling van corona-maatregelen.’ Een gesprek met Louis Kroes
datum: 20 april 202
Ad Verbrugge in gesprek met Louis Kroes, hoogleraar klinische virologie aan het LUMC, over virussen in het algemeen en het coronavirus in het bijzonder. “Je moet een zeker risico durven nemen om de bevolking ruimte te bieden.” Na ruim een jaar anticipatie en onzekerheid lijkt nu eindelijk het vooruitzicht rooskleuriger te worden. Sterftecijfers nemen af en besmettings- en bezettingscijfers beginnen te stabiliseren. Gaan we dan toch onverlet de zomer in? Viroloog Louis Kroes is voorzichtig hoopvol: “We zijn op een keerpunt. Er is goed vooruitzicht dat het aantal besmettingen gaat dalen.” Geeft deze ontwikkeling dan blijk van de effectiviteit van de maatregelen? Volgens Kroes mag ook de invloed van factoren als seizoen en klimaat niet worden onderschat. Zo biedt de winter ideale overdrachtsomstandigheden voor een virus als covid-19. Dit verklaart dat het sterftecijfer piekte in Januari. “Mensen zijn een speelbal van de natuur,” benadrukt Kroes. Hij laakt het idee dat corona kan worden ‘overwonnen.’ In plaats daarvan moet men ermee gaan leren leven, maar zonder daarbij het virus onze leefstijl te laten dicteren. Op de vraag of men zich moet laten vaccineren zegt Kroes: “Natuurlijk. De risico’s wegen niet op tegen de voordelen.” Hij voegt daaraan toe: “Uiteindelijk moeten we met elkaar proberen om zo nuchter mogelijk te zijn.” Een opmaken van de balans met Louis Kroes.
0:30 Hoe is het om momenteel als viroloog in de positie van verguisd specialist te verkeren?
1:48 In jouw oratie zeg je dat de mens onderdeel is van het leven . Kun je daar wat over zeggen?
4:24 Het leven is één, zeg jij. Geeft de scheiding der soorten dan een vertekend beeld?
7:06 In hoeverre hangt de verspreiding van de coronapandemie samen met het klimaat?
10:58 Is jouw benadering niet wat onderkoeld?
12:05 Had de overheid de aanpak beter kunnen organiseren?
17:55 Zag je bij het SARS-virus ook dat vooral ouderen en kwetsbaren daar vatbaar voor waren? Wat zeggen de statistieken?
28:19 Is de afname in het aantal sterfgevallen en besmettingen afhankelijk van het seizoen?
31:41 Hebben de virologen genoeg aandacht voor de bredere, maatschappelijke belangen?
36:39 Zijn collega’s in het ziekenhuis hier genoeg mee bezig?
42:52 Verbaas jij je dat de IC capaciteit niet is opgeschaald?
45:30 Gaat dit virus ooit nog weg, of wordt het endemisch?
56:07 Is dit de voorbode van een nieuwe toekomst?
01:02:08 Moet men zich zorgen maken over de vaart waarmee het vaccin is geproduceerd?
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.
Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
Website: https://www.denieuwewereld.tv
Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld…
Wil je ons steunen? Dat kan hier: https://www.whydonate.nl/donate/denie…
‘Overheid communiceert selectief en negatief over coronapandemie’
De overheid communiceert consequent selectief en te negatief over het verloop van de coronapandemie, zegt viroloog Louis Kroes tegen BNR Nieuwsradio. Positieve cijfers worden volgens hem naar de achtergrond verdreven, terwijl negatieve ontwikkelingen extra worden benadrukt.
Kroes is hoofd Medische Microbiologie en hoogleraar Klinische Virologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens hem krijgen de al maanden dalende sterftecijfers amper aandacht, in tegenstelling tot het oplopend aantal besmettingen. “We zien dat de sterfte sinds begin dit jaar een continue daling vertoont, wat een uitermate gunstig teken is. Als dat als gegeven een meer centrale plaats krijgt, krijgt ook het hele beloop van de epidemie een ander perspectief”, vertelt Kroes aan BNR.
auteur: Binnenland
datum: 8 april 2021
website: https://www.lc.nl/binnenland/Overheid-communiceert-selectief-en-negatief-over-coronapandemie-26755994.html
Volgens de viroloog kun je mensen beter laten zien dat het de goede kant opgaat en dat de maatregelen ook iets opleveren. “Menig persconferentie werd de afgelopen weken begonnen met de mededeling dat de cijfers nog te hoog zijn en dat het nog niet goed gaat. Daar hebben we toch te maken met het enigszins selectieve gebruik van cijfers, om mensen te motiveren voor het afgekondigde beleid. Ik vind dat je daar dus mee moet oppassen.”
Ook Rudi Westendorp, epidemioloog, geriater en lid van het Deense OMT zegt volgens BNR dat het eigenlijk wel goed gaat. “We hebben geen melt-down gehad van het gezondheidssysteem. Dat was een jaar geleden hét drama waar we zo angstig voor waren. Dat is nu niet gebeurd en ook de sterfte onder ouderen neemt dramatisch af”, aldus Westendorp. “Er is ruimte en dat geluid moet meer gehoord worden”, vervolgt hij. De epidemioloog wijst er echter ook op dat deze corona-epidemie geen eenmalig iets is.
Viroloog vraagt kabinet om meer lef: ‘Open terrassen en sportscholen’
Viroloog Louis Kroes vindt het kabinet te voorzichtig met versoepelingen. ‘Je legt ook niet het gemotoriseerd verkeer stil omdat er verkeersdoden vallen.’
Gevraagd: meer risico, meer lef bij de corona-aanpak. “Niet iedere versoepeling moet worden beschouwd als een stapje dichterbij de afgrond.”
Louis Kroes is niet de enige die aandringt op een minder restrictief beleid in de coronacrisis. Maar binnen de wereld van virologen en epidemiologen, waar de nadruk doorgaans ligt op het terugdringen van het aantal besmettingen, zijn pleidooien die de huidige lockdown van kritisch commentaar voorzien niet echt gangbaar. Toch ziet Kroes als hoogleraar klinische virologie (Leids Universitair Medisch Centrum) ruimte voor versoepeling.
Als de voortekenen niet bedriegen zal hij maandag opnieuw teleurgesteld worden door het kabinet, dat de cijfers qua besmettingen en ziekenhuisopnames nog te verontrustend vindt. Het bevestigt Kroes in zijn idee dat er een ‘zero-riskbeleid’ wordt gevoerd, waarbij iedere coronadode er één te veel is. “Je moet het niet zoeken in het maximaliseren van alleen deze veiligheid. Je gaat ook niet het gemotoriseerd verkeer stilleggen omdat er ieder jaar verkeersdoden vallen. Een zero-riskbeleid voor de ic-bezetting is niet realistisch.”
auteur: Bas Soetenhorst
datum: 7 maart 2021
website: https://www.parool.nl/nederland/viroloog-vraagt-kabinet-om-meer-lef-open-terrassen-en-sportscholen~b9867f44/
Alarmerende prognoses
De alarmerende prognoses van het RIVM over de Britse variant van het coronavirus, die in werkelijkheid minder ingrijpende gevolgen heeft, bevestigen in Kroes’ ogen dat de beleidsmakers en hun adviseurs steeds van het ongunstigste geval uitgaan. Onder die druk zitten Nederlanders na negenen ’s avonds thuis opgesloten.
Volgens Kroes gaat het kabinet uit van ‘extreem sombere scenario’s met ‘grote onzekerheidsmarges’. “Het simpele idee is vervolgens: better safe than sorry; ga maar uit van het slechtste geval, dan kan het alleen maar meevallen. Maar dat is ook riskant. Want naast de groep kwetsbaren die risico lopen door het coronavirus zijn er ook de belangen van miljoenen Nederlanders die risico lopen door de stringente corona-aanpak. Hun gezondheid lijdt onder passiviteit, voor ondernemers staan inkomsten op het spel, voor scholieren en studenten hun toekomst, mensen vereenzamen. Die risico’s moet je meewegen.”
Kroes vindt daarom dat de marge die er volgens hem is voor versoepelingen maximaal benut moet worden. “Ik snap de uitgangspunten van het beleid. In de eerste golf, met het doembeeld van het overstromen van de ic’s, vond ik de lockdown begrijpelijk. Maar dat extreme scenario is nu niet duidelijk meer in beeld. Dat komt er ook niet van de ene op de andere dag. Dat is geen reden nu tot het uiterste te gaan om de pandemie te bedwingen.”
“Premier Rutte zei op de vorige persconferentie dat we risico gingen nemen door middelbare scholen te heropenen. Het zou goed zijn nu nog bewust iets meer risico te nemen en bijvoorbeeld terrassen te heropenen. En met het heropenen van sportscholen boek je enorme gezondheidswinst.”
Ander perspectief
De hoge besmettingscijfers zijn voor Kroes vooralsnog geen belemmering. “Juist die cijfers zijn op zichzelf geen goede indicator. Het gaat alleen om de consequenties bij kwetsbare groepen, die ook steeds meer worden beschermd door vaccinatie. Dat het virus rondgaat onder jongeren zegt daar niets over. Ik wijs het beleid niet af. Maar ik benader het vanuit een ander perspectief.” Kroes heeft weinig hoop dat binnen het Outbreak Management Team (OMT) veel draagvlak is voor zijn pleidooi. “Na ruim een jaar in de crisisstand staat het OMT niet echt open voor nieuwe ideeën. Het is ook geen kleine opgave, na al die tijd. Natuurlijk moeten we de varianten van het coronavirus in de gaten houden. Vooral de Britse variant is behoorlijk verspreid. Maar vooralsnog heeft dat niet tot de drastische consequenties geleid waarvoor steeds wordt gewaarschuwd. Je kunt de discussie niet platslaan door te zeggen: ja maar, de Britse variant….”
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/tag/politiek/
Voor een overzicht kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/archief/overzicht-great-reset-corona/