Rouwen en feestvieren
Intuïtief zijn mensen huiverig voor veranderingen; we willen liever de status quo behouden. Afscheid nemen van je bedrijf is een van de grootste veranderingen die je als ondernemer door kunt maken. Tegelijk betekent leiding nemen en verantwoordelijkheid krijgen ook een ingrijpende metamorfose. Niet verwonderlijk dus dat bedrijfsopvolging een complex en gevoelig proces is. Het moet zorgvuldig, behoedzaam, solide en ongehaast gebeuren en vastgelegd worden in een familiestatuut. Maar het mag ook weer niet jaren blijven slepen. Ga er maar aan staan!
Rouwen, vertrouwen en verlangen
De valkuil bij bedrijfsopvolging is dat er te weinig aandacht is voor de emoties waarmee het afscheid gepaard gaat. Ooit was jij degene die nodig was om het bedrijf voort te zetten, nu moet je dealen met het gevoel dat je niet meer nodig bent. Dat is verlies en daar mag je om rouwen. En degene die het stuur nu in handen krijgt, moet jouw vertrouwen krijgen dat hij dit kan. Besef dat je kind het goed wil doen en prima toegerust is voor zijn taak. Denk terug aan hoe het indertijd ging met jouw vader. Wat heb je toen op prijs gesteld en wat heb je gemist? Vertaal dat naar de situatie van nu. Een derde emotie is verlangen. Verheug je op de nieuwe fase en creëer een nieuw perspectief voor jou en je partner.
Laat je bedrijf los
Geef je rouw, vertrouwen en verlangen geen ruimte, dan wordt het voor jou moeilijk om het bedrijf los te laten. Je blijft je dan met de zaak bemoeien. Je neemt bijvoorbeeld plaats in de raad van commissarissen of probeert vanuit een stichting nog investeringsbeslissingen te nemen. Dat leidt tot wrevel en er kunnen zelfs conflicten ontstaan. Want hoe vindt je kind dat? Kan hij het bedrijf dan nog volgens zijn eigen ideeën leiden en er zijn eigen stempel op drukken? Wil je betrokken blijven bij het bedrijf, probeer dan liever een bescheiden rol te spelen. Bijvoorbeeld door een fonds op te richten waar jij verantwoordelijk voor bent.
Gebruik symbolen
Om iedereen het gevoel te geven dat de bedrijfsopvolging klopt, kan het helpen het proces aan te kleden met tastbare en zichtbare symbolen. Laat bijvoorbeeld een zwaar beeldhouwwerk maken en organiseer een plechtigheid waarbij je dat aan je zoon overhandigt. Hij voelt dan letterlijk het gewicht van zijn nieuwe verantwoordelijkheid. Of wat dacht je ervan om je portret te laten schilderen en dit een plaats te geven in de bestuurskamer? Zo blijft er altijd een herinnering aan jouw inbreng en kan er een mooi ritueel ontstaan, waar jouw zoon op zijn beurt later een vervolg aan kan geven. De nieuwe start kan ook een vorm krijgen in andere huisvesting een nieuwe huisstijl, een verbeterd logo en een opgefriste website.
Specialist in emoties
Bedrijfsopvolging kent vele aspecten. Voor allerlei juridische, financiële, fiscale en zakelijke kwesties schakel je specialisten in. Doe dat ook voor die andere laag van de bedrijfsopvolging, die gaan over emoties, waarden en normen. Maak een afspraak met mij om te bespreken wat ik voor jullie kan betekenen.