Hallo! Wij zijn er ook nog!
Jullie spreken elkaar als samenwerkende gezinsleden elke dag, stippelen samen plannen uit, nemen gezamenlijk beslissingen en lossen met elkaar bedrijfsproblemen op. Begrijpelijk dat jullie op verjaardagsfeestjes ook weer bij elkaar zitten en dat het dan weer over de zaak gaat. Begrijpelijk, maar wel iets om alert op te zijn. Want dat jullie onderling aan een half woord genoeg hebben, gedeelde ervaringen hebben en elkaar herkennen in specifieke grapjes, leidt ook onvermijdelijk tot afstand. ‘Die anderen’ horen daar niet bij.
Scheve ogen
De levens van degenen die wel en zij die niet in het familiebedrijf werken, kunnen uiteen gaan lopen. En dat kan tot problemen leiden. Als de zaak een succes wordt en de betrokkenen verdienen goed, kan dat scheve ogen geven. Broers en zussen die niet in de zaak werken kunnen zelfs een deel van de koek claimen als het bedrijf door opa is opgericht. Jij op jouw beurt verwacht misschien (financiële) steun als het bedrijf moeilijke tijden doormaakt.
Tijd en aandacht
Niet alleen financieel kunnen de verschillen groot zijn. Ook in tijd en aandacht voor elkaar kunnen mensen zich tekort gedaan voelen als het bedrijf altijd op de eerste plaats komt. De broers en zussen die niet in het bedrijf werken, kunnen zich van huis uit nog betrokken voelen – zeker als vader of opa de oprichter is. Maar geldt dat ook voor hun partners? En jullie eigen partners staan weer anders tegenover het familiebedrijf. Je hebt dus te maken met een complexe gelaagdheid in familie- en bedrijfsrelaties. Al die lagen verdienen onderhoud en aandacht.
Gerichte vragen
Ga daarom het gesprek aan met je afzonderlijke broers en zussen en stel gerichte vragen. Wat doet het met jou dat het familiebedrijf zo’n belangrijke plek inneemt? Wat zijn de gevolgen voor jou? En wat heb jij nodig om je er beter bij te voelen? Maar draai het ook om. Wat betekent het privéleven van je familieleden voor het bedrijf? Het huwelijk van de broer met wie je samenwerkt, beïnvloedt de manier waarop hij zijn werk doet. Een conflict met een zus die niet in het bedrijf zit, kan doorwerken in de onderlinge verhouding tussen degenen die wel bij het bedrijf betrokken zijn.
Gevoeligheden bespreken
Dat in familiebedrijven zakelijk en privé sterk met elkaar verweven zijn, is een kracht als het goed gaat. Want hoe sterker de familie, hoe beter het bedrijf presteert. Maar als de verhoudingen slecht zijn, is dat juist de achilleshiel van het bedrijf. Daarom is het van groot belang om je bewust te zijn van de gevoeligheden binnen de familie. Die moeten zichtbaar en bespreekbaar zijn. Want dan is duidelijker wat je aan elkaar kunt hebben en hoe je met conflicten omgaat.
Zet stappen met goede coaching
Om de familierelaties te voeden en elkaars positie beter te begrijpen en te accepteren is het goed om inzicht te krijgen in hoe jullie met elkaar omgaan. Dat kan door met elkaar te praten en door buiten het bedrijf om samen activiteiten te ontplooien. Vinden jullie het lastig om helder te krijgen wat de invloed van familieleden is op het bedrijf en andersom? Neem dan contact met me op. Met goede coaching kunnen jullie daarin grote stappen zetten.
Wil je meer over dit onderwerp weten? Luister dan deze podcast: