Lot en bestemming
Het handboek van Phoenix Opleidingen Utrecht PASSE-PARTOUT staat vol met begripsomschrijvingen. Begrippen die in mijn vak als coach gebruikt worden en in de persoonlijke ontwikkeling van mensen noodzakelijk zijn, ter bevordering van het bewust-zijn en gewaar-zijn. Het boek is zorgvuldig geschreven door mijn leermeesters Wibe Veenbaas, Morten Hjort, Mirjam Broekhuizen en Mirjam Dirkx. (871 pagina’s, ISBN 9789081989244, april 2019, te bestellen bij: Phoenix Opleidingen Utrecht).
Hier uit dat boek overgenomen wat er geschreven staat over LOT en BESTEMMING. (pagina 441 t/m 443)
DEFINITIES
Het lot is het (onherroepelijk) verloop van gebeurtenissen; de totaliteit van alles wat je aantreft in het leven met hoogte- en dieptepunten, krachten en beperkingen.
Bestemming is het zingevingsniveau van je doelstelling, het irchtpunt waartoe je je aangetrokken voelt, verbonden met het waartoe van je bestaan.
Bestemming is de roep om gehoor te geven aan wie je ten diepste altijd was en wie je potentieel kunt worden als die nog niet aangeboorde potentie zich ontvouwt.
OMSCHRIJVING LOT
Het lot is al datgene wat je aantreft en wat je toevalt. Het speelt zich af op het niveau van dat wat gegeven is: je sekse, genen, ras, uiterlijke verschijning. Het is datgene waar je mee leeft en de gebeurtenissen die gaandeweg, toevalligerwijs en on ontkoombaar, op je pad komen, zoals het vinden of verliezen van werk of van geliefden, ziekte, genezing, trauma en kansen. Het lot heeft vaak een negatieve betekenis in termen van noodlot, onontkoombaarheid, belasting. Lot is echter ook een loot, een scheut, een jonge tak, een uitloper. Daarnaast is er het lot waarmee je geworteld bent in je voorouderlijk veld. Voordat je geboren werd, was jouw lotsgemeenschap er al, met alle mensen en gebeurtenissen die daartoe behoren en de conseqienties daarvan voro hen. Je kunt niet anders dan antwoord geven op dat wat er al was voordat je kwam, het veld van relaties waarin je geworteld bent met alle gebeurtenissen darin.
De keuze is de wijze, hoe die weg te gaan.
Met onwil om de kuilen en de stenen,
met verzet omdat de zon een weg die
door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.
Of met de wil om aan het einde van die
weg milder te zijn en wijzer, dan aan het begin.
De weg koos jou, kies jij ook hem?
Hans Stolp
OMSCHRIJVING BESTEMMING
“In de Chiinese geneeswijze, die haar oorsprong vindt in de taoistische sjamanistische traaditie, is er een begrip ‘Bu Mung’. Bu ming betekent letterlijk: “het voeden van de bestemming” en is binnen de Chinese helende traditie niet zomaar een belangrijk helend criterium, maar het criterium. Onze bestemming ligt niet buiten onszelf, onze bestemming was er altijd al, bij de geboorte zijn wij al heel en op onze bestemming. Je heft het je alleen maar te herinneren. Het perspectief van het voeden van de bestemming als beste conditie voor heelheid, vertrekt vanuit een hiep innerlijk weten van wie en wat je bent, je innerlijke stroom en koers volgend.” Yan Schroen
Ieder mens en iedere creatie dragt bij zijn prille bestaan zijn potentie en zijn bestemming al in zich. Het gaat over je blauwdruk, je ‘ontwerp in uitvoering’, zoals ook in de jonge eikel al het volledige potentieel van de reusachtige eik in wording besloten ligt. Je eigen authentieke trilling, je potentieel en bestemming, zijn er al vanaf je prille begin en tegerlijkertijd ben je ook constant in wording. Bestemming is geen statisch einddoel, maar een alledaags reiken naar diegeen die je in potentie bent en worden zult. Je kunt in diverse levensfasen het gevoel hebben op je bestemming te zijn aangekomen, maar je kunt ook in alle levensfasen het contact met je bestemming verliezen. Zonder bestemming worden je doelen zinloos, ad hoc, en mis je samenhang in je leven. Wanneer je in contat bent met je bestemming, ben je in overenstemming met jezelf en komen jouw unieke kwaliteiten tot hun recht. Je levenslot ervaar je niet slechts als ongeluk, maar ook als bron en je weet hoe je vanuit die voedingsbron wilt bijdragen Je ervaart in het contact met je eigen essentie: dit behoort mij toe, dat behoort jou toe, hier verbind ik me aan en hier sta ik voor en hier stop ik mee, dit moet ik niet langer voeden, dat dient mijn bestemming niet. Bestemming is datgene van waaruit je leidt en dat jou leidt tegelijkertijd.
De rest van dit hoofdstuk is te lezen in het boek PASSE-PARTOUT te bestellen bij: Phoenix Opleidingen Utrecht