Mariadistel – leverontgifting
Detox je lever met de Mariadistel
Mariadistel is een kruidachtige een- of tweejarige stekelige plant, met paarsige bolle buisvormige bloemen. Het is een eetbare plant, oorspronkelijk voorkomend in Zuid-Europa, Zuid-Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vooral in de landen rond de Middellandse Zee wordt Mariadistel naast voeding ook gebruikt als een versterkend middel voor de lever. Bijna alle delen van de plant kunnen worden gegeten zonder dat er vergiftigingsverschijnselen optreden. Mariadistel werd in Noord-Amerika geïntroduceerd door Europese kolonisten.
auteur: Juglen Zwaan
datum: 18 december 2013
website: https://www.ahealthylife.nl/detox-je-lever-met-de-mariadistel/
Vandaag de dag is Mariadistel een bekende leverbeschermer (de groepsnaam van Mariadistelflavonoïden is Silymarine). Mariadistel zoals deze commercieel wordt aangeboden is een gestandaardiseerd extract, bereid van de zaden van Silybum marianum. Net als Ginkgo Biloba moet Mariadistel gestandaardiseerd en naar geconcentreerde vorm teruggebracht worden om effectief ingezet te kunnen worden voor medische doeleinden, bijvoorbeeld als hepatoprotector (leverbeschermer). Over het algemeen zijn Mariadistelextracten gestandaardiseerd tot een concentratie van 70-80% van flavonen en lignanen, inclusief Isosilybinine, Silybinine Silly Christine en Silydianine, die tezamen Silymarine worden genoemd.
De lever
Mariadistel is vooral populair doordat dit de lever beschermt en de leverfunctie verbetert. Het beschermt de lever door het veranderen en versterken van de structuur van de buitenste cellen en stimuleert het herstellend vermogen van de lever. Bovendien bevordert het de vorming van nieuwe hepatocyten (cellen in het belangrijkste leverweefsel) door het activeren van het enzym nucleolar polymerase A, dat leidt tot het toenemen van de ribosomale proteïnesynthese en toename van de celdeling.
Mariadistel vernieuwt de lever op celniveau
Silymarine, een antioxidant, kan ook beschadigingen aan de lever veroorzaakt door het chronisch gebruik van bepaalde (reguliere) medicijnen verminderen. De Silybinecomponent is gerelateerd aan cholesterolverlagende effecten. Door de mogelijkheid de oplosbaarheid van gal te verhogen, helpt Silymarine ook bij de preventie van galstenen en het verzachten van galstenen.
Bovendien zijn er voor zover bekend geen contra-indicaties voor het gebruik van Mariadistel. De enige milde bijwerking kan een af en toe optredende dunne ontlasting zijn. Dit is bijna altijd slechts gedurende een paar dagen en komt doordat Mariadistel de leverfunctie stimuleert, daardoor wordt er extra gal geproduceerd, wat tijdelijk een laxerend effect kan hebben.
Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen bekend bij ruwe bereiding van Mariadistel bij gebruik als voedsel; het is familie van de artisjok. Bij het gestandaardiseerde extract met hoge concentraties Silymarine is af en toe een licht laxerend effect waargenomen. De enige noemenswaardige wisselwerking met medicijnen is daar waar Mariadistel de beschadigende effecten van medicijnen heeft verminderd. Mariadistel wordt onder de natuurlijke therapieën beschouwd als een beschermer van de lever, zéker bij medicijngebruik.
Actieve componenten
De meest actieve delen van Mariadistel zijn stoffen die gezamenlijk bekend staan onder de naam Silymarine. Onderzoek heeft aangetoond dat Silymarine twee bijzondere effecten op de lever heeft:
1) het beschermt de lever tegen beschadiging ten gevolge van giffen en ziekten en
2) het stimuleert de vernieuwing van leverweefsel op celniveau, daar waar dit beschadigd is.
Daarom is het gebruik van Mariadistel aan te bevelen bij medicijngebruik, ook bij het volgen van chemotherapie.
Mariadistel blijkt ook het herstel te bevorderen van beschadigd leverweefsel ten gevolge van alcoholmisbruik. Tevens wordt Mariadistel aanbevolen voor een beter herstel na een doorgemaakte hepatitis (leverontsteking), aangezien de lever hierdoor aangetast kan zijn. Een ander gebruik van Mariadistel is verhoging van de kwaliteit van de moedermelk.
Door middel van laboratoriumexperimenten is aangetoond dat Mariadistel de lever beschermt tegen een aanval van tetrachloormethaan (een sterk gif in sommige huishoudelijke middelen) en tegen de groene knolammoniet (een paddenstoel), die fataal kan zijn als hij wordt gegeten. De goede resultaten bevestigen de beschermende functie van Mariadistel.
Conclusie
Mariadistel is een veilig en waardevol kruid dat de lever beschermt en herstelt. De lever heeft het flink te verduren in het dagelijks leven. Stress, vervuiling, chemicaliën: het is allemaal een uitdaging voor de lever. Alles wat we kunnen doen om het herstellend vermogen van de lever te verbeteren om deze invloeden het hoofd te kunnen bieden, is gunstig.
Voor meer informatie over helende kruiden of superfoods kan ik zeker mijn boek aanraden:
Mariadistel Mariadistel (Silybum marianum) is bij uitstek een leverkruid of levertonicum. In Europa wordt mariadistel al meer dan 2000 jaar ingezet bij uiteenlopende ziekten van lever en galblaas en ter bescherming van lever en galblaas tegen toxines en andere schadelijke invloeden. Minder bekend is dat mariadistel(extract) de glucose- en vetstofwisseling ondersteunt en geschikt is voor de preventie en (aanvullende) behandeling van metabool syndroom en diabetes mellitus en daarmee samenhangende complicaties. Tevens kan mariadistel ingezet worden bij onder meer dyspepsie, ulcus pepticum, hooikoorts, reumatoïde artritis, obsessieve-compulsieve stoornis, tweedegraads brandwonden en uiteenlopende huidaandoeningen.
website: https://www.orthokennis.nl/nutrienten/mariadistel
Preklinische studies suggereren bovendien dat mariadistel een gunstige invloed heeft op onder meer hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten (zoals multiple sclerose), onvruchtbaarheid, endometriose, goedaardige prostaatvergroting, ARDS (acute respiratory distress syndrome), candidiasis, ouderdomsslechthorendheid (preventie), kanker en hersenaandoeningen (waaronder depressie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer).
Mariadistel heeft onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, fibrose remmende, neuroprotectieve, anticarcinogene en cholesterolverlagende effecten, bevordert de galafscheiding en beschermt onder meer lever, alvleesklier, hart, longen, nieren en hersenen.
Mariadistel bevat silymarin, bestaande uit verschillende (vetoplosbare) flavonolignanen (met name silybine, isosilybine, silicristine en silydianine); verder bevat mariadistel onder meer flavonoïden, fenolderivaten, betaïne, trimethylglycine, saponinen en fytosterolen. Ondanks dat flavonolignanen (silymarin) worden beschouwd als de belangrijkste medicinale inhoudsstoffen zijn de gezondheidseffecten van mariadistel waarschijnlijk toe te schrijven aan (synergie tussen) een veel breder spectrum aan inhoudsstoffen.
Bronnen
Extract uit de vruchten/zaden van Silybum marianum. Bij het extractieproces is het belangrijk dat zowel de lipofiele (flavonolignanen) als hydrofiele (fenolderivaten, flavonoïden) inhoudsstoffen worden verzameld. Silymarin bestaat voor ongeveer een derde uit silybine, de belangrijkste medicinale stof in mariadistelextract.
Indicaties
=> Toxische leverbelasting (chemische stoffen, zware metalen en medicijnen (zie interacties), alcohol, drugs, straling, giftige paddenstoelen zoals Amanita phalloides)
=> Alcoholische en niet-alcoholische leverziekte
=> Acute en chronische (virale) hepatitis
=> Leverfibrose, levercirrose
=> Galstuwing, (preventie) galstenen
=> Metabool syndroom
=> Diabetes mellitus (type 1, type 2), (preventie) diabetescomplicaties
=> Dyspepsie, ulcus pepticum
=> Hooikoorts
=> Reumatoïde artritis
=> Tweedegraads brandwonden (orale suppletie)
=> Huidaandoeningen waaronder vitiligo, acne vulgaris, psoriasis, atopische dermatitis, contactdermatitis, melasma en rosacea (orale suppletie)
=> Hand-voet-mondziekte Bèta-thalassemie major
=> Eindstadium nierfalen met peritoneale dialyse
=> Obsessieve-compulsieve stoornis: nagelbijten (onychofagie), smetvrees (mysofobie), aandrang om haren uit te trekken (trichotillomanie)
Contra-indicaties
Overgevoeligheid voor planten uit de Asteraceae-familie.
Gebruiksadviezen
Algemene adviesdosering: 250-1000 mg/dag, verdeeld over de dag bij een maaltijd in te nemen.
Interactie
=> Mariadistelextract kan de bloedglucosespiegel verlagen. Diabetici dienen met dit effect rekening te houden.
=> Silymarin remt de P-glycoproteïne effluxpomp (P-gp) en verhoogt de bloedspiegel van medicijnen die normaliter (groten)deels door P-gp uitgescheiden worden zoals carbamazepine, oxcarbazepine en fenytoïne (dierstudie). De kans op significante CYP-gemedieerde (cytochroom P450) interacties bij gebruik van mariadistel is klein.
=> Mariadistelextract beschermt de lever tegen beschadiging door hepatotoxische stoffen/medicijnen waaronder paracetamol, diclofenac, acetylsalicylzuur, isotretinoïne, anticonvulsiva zoals carbamazepine, neuroleptica zoals haloperidol, fenothiazines, tricyclische antidepressiva, benzopyreen, tolueen, lood, ijzer en bisfenol-A.
=> Preventieve suppletie met mariadistelextract beschermt tegen leverbeschadiging door medicijnen tegen tuberculose (humane studies).
=> Zoethout en mariadistel versterken elkaars leverbeschermende eigenschappen.
=> Gember versterkt het effect van silymarin bij het tegengaan van leverfibrose (dierstudie).
=> Mariadistelextract beschermt tegen mucositis door bestraling (humane studie).
=> Dierstudies laten zien dat mariadistelextract beschermt tegen toxiciteit van cisplatine (nieren), carboplatine (nieren), vancomycine (nieren), gentamycine (nieren), acrylamide (hersenen), aspartaam (hersenen), cadmium (testes), paraquat (lever, longen), cyclofosfamide (hart) en anthracyclines zoals doxorubicine (hart).
=> Mariadistelextract verhoogt mogelijk de bloedspiegel van simvastatine (dierstudie). Wees voorzichtig met suppletie met silymarin bij gebruik van simvastatine. Mariadistelextract vermindert de toxiciteit en versterkt vermoedelijk de werkzaamheid van het anti-aritmicum amiodaron (dierstudie).
=> Leververvetting door tamoxifen wordt tegengegaan door mariadistelextract.
=> De combinatie van silymarin, curcumine en boswellia-extract remt het ontstaan van darmpoliepen door genetische aanleg (dierstudie).
=> Silymarin beschermt tegen contrastvloeistof-geïnduceerde nefropathie (dierstudie).
=> Silymarin remt ontsteking van de luchtwegen door roken (preklinische studies).
Veiligheid
Mariadistel(extract) is zeer veilig als de algemene adviesdosering wordt aangehouden en is waarschijnlijk veilig in een dosering tot 2100 mg/dag. Het kruid kent een lange traditie van gebruik en wordt ook toegepast bij kinderen (paddenstoelvergiftiging), vrouwen die zwanger zijn (intrahepatische cholestase) of borstvoeding geven (bevorderen lactatie) en bij ouderen boven 75 jaar. Het gebruik van mariadistelextract kan in een enkel geval gepaard gaan met milde maagdarmklachten. In dat geval de dosering verlagen of het gebruik (tijdelijk) staken. Bij overgevoeligheid voor mariadistel kan huiduitslag optreden.
Literatuur
1. Kidd P et al. A review of the bioavailability and clinical efficacy of milk thistle phytosome: a silybin-phosphatidylcholine complex (Siliphos). Altern Med Rev. 2005;10(3):193-203.
2. Frederico A et al. Silymarin/Silybin and chronic liver disease: a marriage of many years. Molecules 2017;22(2):191.
3. Zhong S et al. The therapeutic effect of silymarin in the treatment of nonalcoholic fatty disease: a meta-analysis (PRISMA) of randomized control trials. Medicine (Baltimore). 2017;96(49):e9061.
4. Vahabzadeh M et al. Effects of silymarin on metabolic syndrome: a review. J Sci Food Agric. 2018;98(13):4816-4823.
5. Hadi A et al. The effects of silymarin supplementation on metabolic status and oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Complement Ther Med. 2018;41:311-319.
6. Stolf AM et al. Effects of silymarin on diabetes mellitus complications: a review. Phytother Res. 2017;31(3):366-374.
7. Borrelli F et al. The plant kingdom as a source of anti-ulcer remedies. Phytother Res. 2000;14(8):581-91.
8. akhshaee M et al. Effect of silymarin in the treatment of allergic rhinitis. Otolaryngol Head Neck Surg. 2011;145(6):904-9.
9. havandi M et al. Silymarin (Livergol®) decreases disease activity score in patients with rheumatoid arthritis: a non-randomized single-arm clinical trial. Iran J Allergy Asthma Immunol. 2017;16(2):99-106.
10. Mahmoodi-Nesheli M et al. Adjuvant effect of oral Silymarin on patients’ wound healing process caused by thermal injuries. Caspian J Intern Med. 2018;9(4):341-346.
11. Dorjay K et al. Silymarin: An interesting modality in dermatological therapeutics. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2018;84(2):238-243.
12. Jowkar F et al. Can we consider silymarin as a treatment option for vitiligo? A double-blind controlled randomized clinical trial of phototherapy plus oral Silybum marianum product versus phototherapy alone. J Dermatolog Treat. 2020;31(3):256-260.
13. Shie Morteza M et al. Efficacy and safety of oral silymarin in comparison with oral doxycycline and their combination therapy in the treatment of acne vulgaris. Dermatol Ther. 2019;32(6):e13095.
14. Liu CH et al. Antiviral activities of silymarin and derivatives. Molecules. 2019;24(8):1552.
15. Lalani SS et al. Antiviral activity of silymarin in comparison with baicalein against EV-A71. BMC Complement Med Ther. 2020;20(1):97.
16. Darvishi-Khezri H et al. Iron-chelating effect of silymarin in patients with β-thalassemia major: A crossover randomised control trial. Phytother Res. 2018;32(3):496-503.
17. Firuzi O et al. Effects of silymarin on biochemical and oxidative stress markers in end-stage renal disease patients undergoing peritoneal dialysis. Hemodial Int. 2016;20(4):558-563.
18. Grant JE et al. Silymarin treatment of obsessive-compulsive spectrum disorders. J Clin Psychopharmacol. 2015;35(3):340-2.
19. Taleb A et al. Antioxidant effects and mechanism of silymarin in oxidative stress induced cardiovascular diseases. Biomed Pharmacother. 2018;102:689-698.
20. Guo H et al. Silymarin’s inhibition and treatment effects for Alzheimer’s disease. Molecules. 2019;24(9):1748.
21. Ullah H et al. Anti-parkinson potential of silymarin: mechanistic insight and therapeutic standing. Front Pharmacol. 2018;9:422. 22. Zarif-Yeganeh M et al. Clinical role of silymarin in oxidative stress and infertility: a short review for pharmacy practitioners. J Res Pharm Pract. 2019;8(4):181-188. 23. Jouhari S et al. Effects of silymarin, cabergoline and letrozole on rat model of endometriosis. Taiwan J Obstet Gynecol. 2018;57(6):830-835. 24. Shariati M et al. Silymarin restores regulatory T cells (Tregs) function in multiple sclerosis (MS) patients in vitro. Inflammation. 2019;42(4):1203-1214. 25. Navabi F et al. Immunoregulatory effects of silymarin on proliferation and activation of Th1 cells isolated from newly diagnosed and IFN-ß1b-treated MS patients. Inflammation. 2019;42(1):54-63.
26. Keyhanmehr N et al. The effects of silymarin and cyclosporine A on the proliferation and cytokine production of regulatory T cells. Immunol Invest. 2019;48(5):533-548.
27. Janeczko M et al. Silymarin, a popular dietary supplement shows anti-candida activity. Antibiotics (Basel). 2019;8(4):206.
28. Tavanai E et al. Protective effects of silymarin against age-related hearing loss in an aging rat model. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg. 2019;71(S2):1248-1257.
29. Delmas D et al. Silymarin and cancer: a dual strategy in both in chemoprevention and chemosensitivity. Molecules. 2020;25(9):2009.
30. El-Ashmawy NE et al. Modulatory effect of silymarin on apoptosis in testosterone-induced benign prostatic hyperplasia in rats. Pathol Oncol Res. 2020;26(3):1947-1956.
31. Zhu Z et al. Silymarin mitigates lung impairments in a rat model of acute respiratory distress syndrome. Inflammopharmacology. 2018;26(3):747-754.
32. Ferreira A et al. Silymarin as a flavonoid-type P-glycoprotein inhibitor with impact on the pharmacokinetics of carbamazepine, oxcarbazepine and phenytoin in rats. Drug Chem Toxicol. 2019 Apr 25:1-12.
33. Gurley BJ et al. Pharmacokinetic herb-drug interactions (part 2): drug interactions involving popular botanical dietary supplements and their clinical relevance. Planta Med. 2012;78(13):1490-514.
34. Elyasi S et al. Effect of oral silymarin administration on prevention of radiotherapy induced mucositis: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2016;30(11):1879-1885.
35. Tao L et al. Prophylactic therapy of silymarin (milk thistle) on antituberculosis drug-induced liver injury: a meta-analysis of randomized controlled trials. Can J Gastroenterol Hepatol. 2019;2019:3192351.
36. Li Y et al. Effects of silymarin on the in vivo pharmacokinetics of simvastatin and its active metabolite in rats. Molecules. 2019;24(9):1666.
37. Okda TM et al. Ginger potentiates the effects of silymarin on liver fibrosis induced by CCL4: the role of galectin-8. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2019;23(2):885-891.
38. Girardi B et al. Silymarin, boswellic acid and curcumin enriched dietetic formulation reduces the growth of inherited intestinal polyps in an animal model. World J Gastroenterol. 2020;26(14):1601-1612.
39. de Souza Santos V et al. Silymarin protects against radiocontrast-induced nephropathy in mice. Life Sci. 2019;228:305-315.
40. Li D et al. Silymarin attenuates cigarette smoke extract-induced inflammation via simultaneous inhibition of autophagy and ERK/p38 MAPK pathway in human bronchial epithelial cells. Sci Rep. 2016;6:37751.
41. Zakariaei Z. Silymarin as a promising potential therapeutic agent for treatment of patients with paraquat poisoning: an issue that merits further research. Adv J Emerg Med. 2019;4(2):e16.
42. Soleimani V et a. Safety and toxicity of silymarin, the major constituent of milk thistle extract: an updated review. Phytother Res. 2019;33(6):1627-1638.
Copyright (C) Orthokennis https://www.orthokennis.nl/nutrienten/mariadistel
Mariadistel – de natuur is je beste vriend
Hoe mariadistel je lever beschermt tegen milieu toxiciteit
Volgens een rapport van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services hebben de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) meer dan 2.500 Amerikanen gescreend op 148 industriële chemicaliën – en vonden aanzienlijke hoeveelheden van deze chemicaliën in het bloed van elke geteste persoon. Niet bij sommige mensen – maar bij iedereen! Daarom is het nieuws van vandaag over mariadistel zo belangrijk.
auteur: Administrator
datum:
WEBSITE: https://antistoffentegenmedischeterreur.wordpress.com/2024/10/14/mariadistel-de-natuur-is-je-beste-vriend/
Studies tonen aan dat mariadistel, een kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt om mensen met een leveraandoening te helpen, aanzienlijke bescherming kan bieden tegen deze moderne plaag van milieutoxines.
Mariadistel wordt ook gebruikt om drugs- en alcoholgerelateerde leveraandoeningen, virale hepatitis en een ander ernstig 21e-eeuws probleem aan te pakken: niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Houd er rekening mee dat NAFLD, dat in de Verenigde Staten epidemische proporties aanneemt, momenteel ongeveer 100 miljoen Amerikanen treft – en de meest voorkomende leveraandoening bij kinderen is.
Kernpunt: De lever is het belangrijkste ontgiftingsorgaan in het lichaam
De lever reguleert de bloedsuikerspiegel en hormonen, slaat voedingsstoffen op en produceert gal-, cholesterol- en rode bloedcelcomponenten. Maar de meest vitale taken zijn misschien wel het isoleren en neutraliseren van gifstoffen – die vervolgens via de darmen worden getransporteerd voor eliminatie.
Wanneer de lever gifstoffen niet effectief kan neutraliseren en afvoeren, kunnen ze zich ophopen in de lever en lichaamsvet of in de bloedbaan circuleren – uiteindelijk terechtkomen in botten, lymfe of hersenen.
De lever draagt ook bij aan de ontgifting door de productie van glutathion te bevorderen, de ‘meester’ antioxidant van het lichaam. Hoewel elke levende cel in het lichaam baadt in glutathion, bevat de lever meer van deze ziektebestrijdende stof dan enig ander orgaan of weefsel.
De voorraden glutathion van het lichaam zijn echter niet onbeperkt. Als glutathion in de lever volledig wordt overweldigd – zoals gebeurt bij een overdosis van een giftige stof zoals paracetamol – kan leverfalen (en mogelijk de dood) het gevolg zijn.
Een overdosis paracetamol is momenteel de belangrijkste oorzaak van leverfalen in de Verenigde Staten.
Hoe mariadistel het risico op leverziekte VERLAAGT
Silymarine, het actieve bestanddeel in mariadistel, is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer die ontgiftingsroutes stimuleert, de regeneratie van levercellen bevordert, leverlittekens helpt voorkomen en de levercelwanden versterkt.
Deze eigenschappen geven het nuttige toepassingen bij het bestrijden van leveraandoeningen. Ziektebestrijdende effecten zijn bijvoorbeeld het blokkeren van oxidatieve stress veroorzaakt door virussen en het verlagen van leverenzymen in gevallen van virale hepatitis.
In een grote observationele studie onder 2.637 patiënten met chronische leverziekte ontdekten onderzoekers dat silymarine de AST- en ALT-leverenzymen aanzienlijk verminderde (verhoogde leverenzymen zijn markers van leverdisfunctie).
In een systematische review die in 2001 in Drugs werd gepubliceerd, meldden de auteurs dat silymarine vrije radicalen opruimde terwijl het de pro-inflammatoire 5-LOX-route remde – en dat het dit veilig bereikte, met slechts zeldzame bijwerkingen.
Mariadistelextracten kunnen leverschade door gifstoffen stoppen en zelfs omkeren
Meer dan 900 verschillende geneesmiddelen op recept en vrij verkrijgbare geneesmiddelen zijn in verband gebracht met leverschade. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) bevat de gemiddelde Amerikaan tot 700 industriële chemicaliën – een verbluffende statistiek.
Dit is waar mariadistel, botanisch bekend als Silybum marianum, te hulp kan komen.
Dioscorides – de oude Griekse legendarische arts – adviseerde het kruid als een behandeling voor slangenbeten.
Bijna tweeduizend jaar later geldt zijn aanbeveling nog steeds. Recente studies hebben aangetoond dat silymarine de binding van gifstoffen aan celmembraanreceptoren voorkomt, waardoor het effectief is tegen verschillende kankerverwekkende en biologische gifstoffen.
In een recensie gepubliceerd in Phytotherapy Research bleken silymarine en silibinine (een type silymarine) te beschermen tegen ethanol (het type alcohol dat wordt aangetroffen in sterke drank, wijn en bier), medicijnen, tetrachloorkoolstof en andere oplosmiddelen, pesticiden, zware metalen, straling en giftige paddenstoelen.
In een studie die in 2009 in het International Journal of Biological Sciences werd gepubliceerd, ontdekten onderzoekers dat een combinatie van knoflookextract en silymarine hielp de schadelijke effecten van NDEA, een kankerverwekkende stof in het milieu, om te keren.
Het team meldde dat de knoflook en mariadistel synergetisch werkten om de levertoxiciteit aanzienlijk te verminderen – wat het deed door verhoogde leverenzymenspiegels te verlagen, glutathion aan te vullen en de niveaus van de natuurlijke antioxidant superoxide dismutase te verhogen.
Een van de meest in het oog springende onderzoeken betrof 452 patiënten met vergiftiging door paddenstoelen. Een groep die met silibinine werd behandeld, ervoer de helft van het sterftecijfer (9,8 procent) als de conventioneel behandelde groep (18,3 procent).
Ten slotte is aangetoond dat silymarine de levergerelateerde mortaliteit bij patiënten met leverbeschadiging aanzienlijk vermindert.
Silymarine verlicht NAFLD en verbetert het cholesterolprofiel bij diabetespatiënten
Silymarine beschermt niet alleen tegen medicijnen en chemicaliën, maar helpt ook om schade door overtollige calorieën en koolhydraten te verlichten.
Met het vermogen om te voorkomen dat vet zich in de lever nestelt, zijn mariadistelextracten in verschillende onderzoeken erkend als een goedkope, niet-toxische aanvullende behandeling voor niet-alcoholische leververvetting.
NAFLD, de aanwezigheid van overtollig vet in de lever van patiënten zonder voorgeschiedenis van alcoholmisbruik, kan zich ontwikkelen tot niet-alcoholische steatohepatitis of NASH, wat op zijn beurt kan leiden tot leverkanker, leverfalen en overlijden.
Silymarine kan ook gunstig zijn voor diabetespatiënten.
In één proef verlaagde 200 mg silymarine – driemaal daags – triglyceriden en LDL-cholesterol terwijl het HDL-cholesterol werd verhoogd.
Ondersteuning van de gezondheid van de lever en een goede ontgifting met mariadistel
Deskundigen op het gebied van natuurlijke gezondheid adviseren om een formulering te gebruiken die is gestandaardiseerd op 70 tot 80 procent silymarine. Kies natuurlijk altijd voor een product van een gerenommeerd bedrijf.
Voor leverontgifting op korte termijn raden veel natuurgenezers één tot drie keer per dag 150 mg mariadistelextract aan. Voor voortdurende ondersteuning van de lever wordt doorgaans een portie van 50 tot 150 mg één tot drie keer per dag geadviseerd.
Voordat u het dieet aanvult met mariadistel, moet u groen licht krijgen van uw holistische arts. En als u allergisch bent voor een lid van de asterfamilie, zoals ambrosia, chrysanten of goudsbloemen, gebruik dan geen mariadistel.
Kortom: het dagelijkse spervuur van milieutoxines waaraan we worden blootgesteld, vormt een altijd aanwezige bedreiging voor de gezondheid, maar het is er een waartegen mariadistel kan helpen beschermen. Dit geweldige kruid zou wel eens de beste vriend kunnen blijken te zijn die je lever ooit heeft gehad.
Bron: https://www.naturalhealth365.com/how-milk-thistle-protects-your-liver-from-toxic-chemicals.html
Verder lezen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mariadistel
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/mariadistel
https://www.equine-motion.nl/webshop/paarden-kruiden/detail/52/mariadistel-kruid.html#consent
https://www.lossetheekopen.nl/mariadistel-kruid-gesneden-biologisch.html