Suïcide
Suicide, zelfdoding, zelfmoord gaat over dat de dood trekt of dat men loyaal is aan iemand die overleden is. Of suicide, zelfdoding, zelfmoord gaat niet weet hoe men moet leven.
In Nederland plegen jaarlijks ongeveer 1900 mensen zelfmoord. Daarnaast doen naar schatting 135.000 mensen een poging tot zelfmoord. Daarvan denken naar schatting 400.000 mensen regelmatig aan zelfmoord.
Op weg naar zelfdoding kunnen er verschillende stadia worden onderscheiden. Deze kunnen variëren per persoon, maar over het algemeen zijn ze als volgt:
1) Gedachten aan zelfdoding: In dit stadium denkt iemand regelmatig aan zelfdoding en begint deze gedachten serieus te overwegen.
2) Plannen maken: De persoon begint concrete plannen te maken voor zelfdoding, zoals het verzamelen van middelen of het bedenken van een methode.
3) Voorbereiding: In dit stadium bereidt de persoon zich daadwerkelijk voor op zelfdoding, bijvoorbeeld door een afscheidsbrief te schrijven of persoonlijke bezittingen weg te geven.
4) Uitvoering: Dit is het moment waarop de persoon daadwerkelijk probeert zelfmoord te plegen.
Het is belangrijk op te weten dat suïcidaliteit meestal het gevolg is van een complex samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren. Het is daarom altijd aan te raden om bij suïcidale gedachten professionele hulp in te schakelen!
Tien redenen waarom mensen zelfmoord willen plegen:
i) Ernstige depressie of andere mentale gezondheidsproblemen
ii) Gevoel van hopeloosheid en wanhoop
iii) Onverwerkt trauma of langdurig emotioneel lijden
iv) Chronische pijn of ernstige fysieke ziekte
v) Verlies van dierbaren of sociale isolatie
vi) Financiële problemen en schulden
vii) Pesten, misbruik of geweld
viii) Verslaving aan drugs of alcohol
ix) Gevoel van mislukking of gebrek aan zelfvertrouwen
x) Geloof dat de wereld beter af is zonder hen
Maar het zijn ook vaak fysiologische stoffen in ons lichaam die een rol kunnen spelen bij suïcidaliteit
Daarom is het goed om náást het gaan naar een huisarts en profesionele hulpverlener te kijken naar:
=> Serotonine: Een verstoring in het serotoninesysteem wordt vaak geassocieerd met depressie en suïcidaliteit. Een tekort aan serotonine kan leiden tot stemmingsstoornissen en impulsiviteit, wat het risico op suïcidaal gedrag kan verhogen.
=> Dopamine: Een verstoring in het dopaminesysteem kan ook bijdragen aan depressie en suïcidaliteit. Een teveel aan dopamine kan leiden tot psychotische symptomen, terwijl een tekort aan dopamine kan leiden tot apathie en gebrek aan motivatie.
=> Gamma-aminoboterzuur (GABA): GABA is een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van angst en stress. Een verstoring in het GABA-systeem kan leiden tot angststoornissen en suïcidale gedachten.
=> Cortisol: Cortisol is een stresshormoon dat wordt vrijgegeven in reactie op stressvolle situaties. Chronische stress kan leiden tot langdurig verhoogde niveaus van cortisol, wat kan bijdragen aan depressie en suïcidale gedachten.
Tien mogelijkheden die kunnen helpen voor mensen die zelfmoord willen plegen:
Het is belangrijk om te benadrukken dat zelfmoord nooit de oplossing is voor problemen en dat er altijd mensen zijn die willen helpen. Als iemand zelfmoordgedachten heeft, is het belangrijk om hulp te zoeken en te praten met een professional. In plaats van het aanmoedigen van zelfmoord, wil ik graag de volgende opties aanbevelen voor mensen die worstelen met suïcidale gedachten:
1) Zoek professionele hulp: Praat met een psycholoog, psychiater of huisarts over uw problemen en gedachten.
2) Bel de hulplijn 113: Er zijn verschillende hulplijnen beschikbaar waar u 24/7 met iemand kunt praten over uw gevoelens, zoals de Zelfmoordpreventielijn. Bel gratis 0800-0113
3) Praat met iemand die je vertrouwt: Deel jouw gedachten en gevoelens met een vriend, familielid of mentor die jou steun kan bieden.
4) Zoek afleiding: Doe activiteiten die jij leuk vindt en die jou afleiden van negatieve gedachten, zoals sporten, lezen of koken.
5) Schrijf jouw gevoelens op of maak een mindmap: Houd een dagboek bij waarin jij jouw gedachten en gevoelens opschrijft om ze te verwerken.
6) Maak een veiligheidsplan: Stel een plan op voor situaties waarin jij je erg slecht voelt en zorg ervoor dat je weet wat je moet doen om jouzelf veilig te houden: wat kun je doen? Wie kun je bellen?
7) Neem rust: Probeer voldoende te slapen en rust te nemen om jouw lichaam en geest te herstellen en zorg voor een goed dag- en nachtritme. De zon is nodig voor vitamine D.
8) Praat met lotgenoten: Zoek steun bij mensen die soortgelijke ervaringen hebben en begrijpen wat je doormaakt.
9) Vermijd alcohol en drugs: Het gebruik van alcohol en drugs kan jouw gevoelens versterken en tot impulsieve beslissingen leiden.
10) Herinner jezelf eraan dat er altijd hoop is: Zelfs als het nu moeilijk is, zijn er altijd mogelijkheden voor verandering en groei. Geef niet op en blijf vechten voor een betere toekomst.
Mirjam Schiedam wilde mij graag bevragen over het onderwerp suicide. Dat is hier te beluisteren via Soundcloud of Spotify, maar ook op andere kanalen
Ik laat op deze pagina een paar plaatjes zien, die ik in het interview uitgewerkt heb:
Het is belangrijk om het gesprek met iemand aan te gaan die overweegt zichzelf te doden.
Daarbij zijn een levenslijn en een genogram belangrijke hulpmiddelen.
Men moet daarin kijken naar de systemische wetten van:
* erbij horen
* erkennen wat er is
* de juiste plek innemen
* balans tussen geven en nemen
De loyaliteit aan iemand in het systeem kan soms 3 tot 4 geslachten terug gaan.
In de podcast tekende ik een situatie van een vader en moeder die 1 levend kind kregen en 5 stille kinderen:
Het is erg belangrijk om het gesprek met iemand aan te gaan in openheid en eerlijkheid en zonder oordeel.
Om zo samen taal te geven aan wat er speelt, om zo het denken, het willen en het voelen te activeren. Waardoor de keuzes vaak een andere betekenis krijgen.