De Oatly leugen
Mike & Gretha – Leef Bewust Nederland – schreef in zijn nieuwsbrief over de OATLY LEUGEN
Volgens velen is Oatly hét gezonde alternatief op melk. Blijkbaar zijn ontzettend veel mensen er nog steeds van overtuigd dat commerciële plantaardige melk gezond is.
Wat het nog erger maakt? Dat het merk zichzelf positioneert als ‘gezond’ en consumenten hierin ernstig misleidt. Maar Oatly is niet het enige merk. Inmiddels heeft Oatly me wel een officiële reactie gegeven.
Ik heb eerder over dit onderwerp gedeeld, maar door de reacties van Oatly wil ik het graag nog een keer onder de aandacht brengen!
Oatly is een suikerbom
Bedrog vanuit de voedingsindustrie zal ik blijven aankaarten, ongeacht de eventuele gevolgen hiervan. Oatly is hierin een goed voorbeeld.
Nu zul je wellicht denken: ‘Hoe kan havermelk nou ongezond zijn’? Dat zal ik je vertellen! Het heeft te maken met een tweetal ingrediënten.
Veel fabrikanten van havermoutmelk beweren dat de drank “ongezoet” of “zonder toegevoegde suikers” is en alleen “natuurlijke suikers uit haver” bevat. Maar dat is misleiding van de consument.
Zowel Oatly als andere producenten van havermelk beweren dat de suiker in hun dranken “natuurlijk” is en dat het afkomstig is van de haver. Maar haver bevat heel weinig suiker, ongeveer 1 gram per 100 gram. Deze hoeveelheid is te verwaarlozen.
Als alle suiker in havermoutmelk uit haver zou komen, zou deze maximaal 0,1 gram suikers per 100 gram bevatten (aangezien haver een tiende van de drank uitmaakt). De meeste havermoutmelk bevatten echter zestig keer zoveel suiker, ongeveer 6 gram suiker per 100 gram. Hoe dat mogelijk is?
De suiker in havermoutmelk wordt flink bewerkt! Dat de drank zo zoet is, komt omdat producenten een deel van de zetmeel in de haver afbreken, waardoor de ‘super suiker’ maltose ontstaat. Dit is dezelfde suiker die in bier zit.
Dat de zoetheid van de havermoutmelk komt door bewerking, vermelden de producenten echter niet op hun verpakkingen. Integendeel, ze schrijven dat het ‘natuurlijke suikers van haver’ zijn. Ook te zien op de verpakking van Oatly. Sommige merken durven zelfs ‘ongezoet’ te vermelden.
Schokkende glycemische index
Wellicht denk je nu: ‘wat maken die paar suikers uit’? Nou, de maltose in havermelk, ofwel moutsuiker wordt niet voor niks een ‘super suiker’ genoemd. De glycemische index van maltose is 105. Ter vergelijking: die van tafelsuiker is 65. Die van cola is 75!
De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage glycemische index (GI) wordt minder snel opgenomen en geeft minder hoge bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers. Snap je het probleem van maltose in havermelk?
Uitingen als ‘geen toegevoegde suikers’ of ‘suikervrij’ zou dus per direct verandert moeten worden naar: ‘Suikers gemaakt van enzymatisch afgebroken haverzetmeel’. Dat zou eerlijk zijn.
Havermelk zorgt dus voor enorme insuline pieken en is bij dagelijks gebruik een voorbode voor (pre)diabetes. De moutsuiker is echter niet het enige ongezonde ingrediënt. Er zit namelijk ook koolzaadolie in.
Deze goedkope olie zit in vrijwel alle bewerkte producten.
Dat noemt Oatly overigens een gezonde olie, ik laat je zo het screenshot zien van hun reactie 🙂
Weet goed, koolzaadolie ondergaat het proces van raffineren, bleken en ontgommen waarbij hoge temperaturen worden gebruikt en chemicaliën die qua veiligheid omstreden zijn. Hierdoor ontstaan een transvet.
De lijst met klachten en ziekten in relatie tot transvetten is eindeloos lang. Denk aan hoge bloeddruk, hartproblemen, nierproblemen, leverproblemen en ga zo maar door. Kortom, verre van gezond!
Reactie van Oatly
Wellicht heb je mijn Oatly bericht ooit eerder op social media voorbij zien komen, maar bij de laatste repost kreeg ik zowaar een reactie…
Hier moest ik natuurlijk op reageren, het staat namelijk vol met misinformatie om de consument nog meer te misleiden. Dus onderstaand zie je mijn reactie hierop.
Helaas heb ik na mijn reactie niks meer van Oatly vernomen. Jammer, maar ergens begrijpbaar. Men wil natuurlijk de schade beperken.
Bij mijn vorige post kreeg ik ook al de vraag: ‘Hoe zit het dan met de Bio Oatly, die is toch wel goed? Hier zit alleen water, haver en zeezout in’…
Helaas, ook deze bevat dus de ‘supersuiker’ Maltose die bij dagelijks gebruik je gezondheid ernstig kunnen schaden. Het is niet gezonder dan frisdrank te noemen!
Hoe zit het dan met andere plantaardige melk soorten? Ik zal hieronder de meest populaire soorten opsommen met mijn feedback hierop.
Amandelmelk: Is erg gezond als je het zelf maakt. Amandelmelk uit de winkel is oké, maar weet wel dat een liter amandelmelk slechts 2 of 3 amandelen bevat. Je drinkt dus gewoon duur water! Check ook dat het géén suiker of plantaardige olie bevat.
Sojamelk: 95% van alle sojabonen is genetisch gemodificeerd. Daarnaast bevat soja fyto-oestrogenen die je gezondheid ernstig kunnen schaden. Dus zeker niet aan te raden.
Rijstmelk: Het bevat relatief veel suiker en het bevat Arsenicum. Arsenicum is één van de giftigste elementen op aarde. Diverse Nederlandse media waarschuwden jaren geleden al voor de gevaren in rijstwafels voor kinderen. Daarnaast bevat rijstmelk vaak ook bewerkte plantaardige olie. Niet aan te raden dus!
Kokosmelk: Wellicht nog de beste plantaardige keuze. Ongezoet bevat het zeer weinig suikers. Daarnaast bevat het geen andere nare stoffen die wel in soja en rijst zitten. Kies wel altijd voor ongezoet en zonder plantaardige olie.
De beste keuze die je kunt maken? Een drank die niet-schadelijk is en immuunversterkende stoffen bevat. Een drank die door Hippocrates, grondlegger van de geneeskunde al werd voorgeschreven bij de meest uiteenlopende ziekten: Rauwe Biologische Melk.
Alleen te koop rechtstreeks bij de biologische boer. Waarom dit zo gezond is? Ik kan werkelijk niet genoeg zeggen over de helende aspecten van het drinken van biologische rauwe melk. Maar Mike, melk is toch voor baby’s?
Het staat iedereen vrij om om die reden geen melk te drinken, maar vanuit een voedingsoogpunt is dit standpunt onhoudbaar.
Rauwe melk is complete en volwaardige voeding. Boordevol levens-scheppende enzymen, probiotische bacteriën, mineralen, spoorelementen, aminozuren, chlorofyl, vet- en wateroplosbare vitamines, vitamine B12 en omega-3 vetzuren.
Sla deze nieuwsbrief dus ergens op en stuur het door naar iedereen die het beste wil voor zijn / haar gezondheid.
Vanaf nu kun jij dus niet meer misleid worden door een merk als Oatly!
Mike & Gretha – Leef Bewust Nederland – “Je bent je eigen beste dokter”