Zonnecreme
Sommige zonnebrandcrèmes kunnen potentieel gevaarlijke chemicaliën bevatten, zoals oxybenzone, octinoxate en octocrylene. Deze stoffen worden gebruikt als UV-filters en kunnen schadelijk zijn voor het mariene leven en mogelijk ook voor de menselijke gezondheid. Het is daarom belangrijk om zonnebrandcrèmes te kiezen die deze stoffen niet bevatten of om alternatieve vormen van zonnebescherming te gebruiken, zoals kleding en parasols.
Noem 10 redenen waarom je geen zonnebrandcreme moet gebruiken
1) Zonnebrandcreme kan de huidporiën verstoppen en acne veroorzaken.
2) Sommige zonnebrandcrèmes bevatten schadelijke chemicaliën die de huid kunnen irriteren.
3) Door regelmatig zonnebrandcreme te gebruiken, kan de huid minder goed in staat zijn om vitamine D op te nemen.
4) Het regelmatig gebruik van zonnebrandcreme kan de natuurlijke hormoonbalans van de huid verstoren.
5) Sommige onderzoeken suggereren dat langdurig gebruik van zonnebrandcreme het risico op bepaalde vormen van kanker kan verhogen.
6) Zonnebrandcreme kan allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen.
7) Het gebruik van zonnebrandcreme kan leiden tot een onjuiste inschatting van de daadwerkelijke blootstelling aan de zon en daarmee tot een verhoogd risico op verbranding.
8) Zonnebrandcreme kan schadelijk zijn voor het mariene ecosysteem wanneer het in de oceaan terechtkomt.
9) Het regelmatig gebruik van zonnebrandcreme kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht en daarmee het risico op verbranding verhogen.
10) Het vermijden van zonnebrandcreme kan de huid helpen om op een natuurlijke manier te wennen aan zonlicht en beter voorbereid te zijn op zonverbranding.
Is de zon dan kankerverwekkend?
De warme zomerse dagen laten zich vaker zien in Nederland. Voor de meeste mensen reden om de zonnebrandcrème uit de kast te halen en royaal te smeren. Maar is dat eigenlijk wel zo goed voor je?
Waarom is het goed of slecht? Wat zijn de alternatieven? En hoe zorg je dat je niet verbrand, maar wel vitamine D opneemt?
Allemaal belangrijke vragen die je gezondheid kunnen maken of breken. Want ook vitamine D is niet zomaar in je lichaam aan te maken als je geen rekening houdt met een aantal belangrijke factoren.
Maar eerst de vraag: Is zonnebrandcrème kankerverwekkend?
auteur: Mike Ve
datum 21 juli 2024
website: https://leefbewust.nu/zonnebrandcremes-veroorzaak-disbalans/ en https://leefbewust.nu/zonnebrandcreme-en-zonnebrillen-kanker/ en https://leefbewust.nu/de-waarheid-over-zonlicht-en-vitamine-d/
Zonnebrandcrème kankerverwekkend?
Het onderwerp van deze nieuwsbrief zegt het in feite al: gebruik géén zonnebrandcrème! Dit statement heeft echter nog wel wat belangrijke toelichting nodig. Door diverse statements van mij en collega’s in het veld de afgelopen jaren, draaien de ‘fact’ checkers overuren.
Toevallig werd ik gisteren geattendeerd op onderstaande bericht uit 2022, maar mensen lezen dit blijkbaar nog steeds! Het is echt te bizar voor woorden, zie onderstaande afbeelding
Ook de ‘fact’ checkers springen natuurlijk bovenop de discussie.
Zo liet ook Nu.nl weten dat de stelling ‘Zonnebrandcrème veroorzaak kanker’, ONWAAR is. De reden volgens hun? “De stoffen zijn allemaal goedkeurt door de EU”. Schiet mij maar lek!
In de jaren ’60 werd DDT (een synthetisch insecticide) rechtstreeks op kinderen gespoten. De wetenschap was er lyrisch over: ‘Het is veilig en effectief’! Dus de overheid moedigde het vooral aan zoveel mogelijk te gebruiken.
Nog steeds heeft vrijwel iedereen resten van DDT in zich zitten. Het blijkt extreem kankerverwekkend en slopend voor je organen. Allemaal onder het mom ‘vertrouw de wetenschap’ zullen we maar zeggen…
Wat betreft de zonnebrandcrème, ik kan er niks meer over delen op social media, want de fact checkers komen direct in actie. Vreemd, want het AD kwam in 2016 nog met het persbericht naar buiten met de titel: “Stof in zonnebrandcrème verhoogt risico op kanker” Dus waarom zo stellig opeens?
De propaganda machine van toxische zonnebrandcrème draait al jaren op volle toeren. Overal in de traditionele media lees je berichten om vooral goed in te smeren. Zo zegt RTL nieuws in een bericht:
“Het advies is nu om je huid het gehele jaar door te beschermen met minimaal factor 15, en bij hogere zonkracht met SPF 30 of meer.” Mijn mening in deze? Een ongelofelijk dom advies! Je lichaam kan zo op geen enkele manier voldoende vitamine D opnemen.
Wat zijn we toch ver verwijderd van onze natuur, te denken dat we die zooi het hele jaar op onze huid moeten smeren, want het is een zooi!
De chemische verbindingen in zonnecrèmes worden snel via de huid opgenomen en komen in de bloedbaan waar zij inwerken op de hormoonproductie in het lichaam. Het belangrijkste ingrediënt in veel crèmes is ‘oxybenzone’ en dat zorgt voor een stroom van oestrogeen in het lichaam.
Inmiddels worden zonnebrandcrèmes aangewezen als oorzaak van extreem vroege seksuele ontwikkeling bij kinderen en ze kunnen leiden tot borstkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker (bron). De werkbare stof ‘oxybenzone’ houdt de ultraviolette B straling tegen die er normaliter voor zorgt dat we vitamine D opnemen via de huid in het lichaam. Verstandig zonnen is dus zeer aan te raden om voldoende vitamine D op te kunnen nemen.
Gelukkig zijn er nog dermatologen die niet in dienst staan van de industrie en zich hiertegen durven uitspreken. Lees eens het boek van dermatoloog Han van der Rhee ‘Zonnen Mag een nieuwe visie op zon en gezondheid’.
Alle propaganda wordt hierin doorgenomen en laat zien waarom ‘de bron van het leven’ -de zon dus- ons juist gezond houdt. De zon is de bron van al dat leeft.
De zon is onze vriend, niet onze vijand. Voorkom dat je verbrand en dan hoef je helemaal niet bang te zijn voor de zon. “Maar Mike, hoe zit het dan met huidkanker (melanoma) die wordt toch veroorzaakt door de zon”? Laten we hier eens naar kijken!
Van 1970 t/m nu, is het aantal mensen met melanoma 3000% omhoog gegaan! Dat is één kant van het verhaal. Het andere is dat mensen steeds minder worden blootgesteld aan zonlicht.
We zitten veel vaker binnen dan 30 jaar geleden. Als kind was ik altijd buiten aan het spelen, hoe vaak zie je nu nog de straten gevuld met spelende kinderen?
Tegenwoordig zitten ze allemaal binnen op de pc, laptop, tablet of spelcomputer.
Zou de zon dan wellicht toch niet zo slecht zijn? Om hier achter te komen moeten we kijken naar de feiten.
75% van alle vormen van melanoma worden ontdekt op plekken waar vrijwel geen zonlicht op komt (bron). Daarnaast zit je nog met het feit dat veel zonnecrèmes kankerverwekkende stoffen bevatten, zoals al eerder aangegeven.
Vitamine D daarentegen, is sterk anti-kanker en beschermt dus tegen vrijwel alle vormen van kanker (bron). En wist je dat de meeste mensen met een melanoom een ernstig tekort hebben aan vitamine D (bron)?
Zoals je weet blokkeren de meeste zonnebrandcrèmes je huid om voldoende vitamine D op te nemen. Wat zou hier het gevolg van kunnen zijn op termijn Diverse vormen van kanker, waaronder huidkanker!
De geweldige gezondheidsvoordelen van vitamine D wegen dus veel zwaarder dan de angst voor het krijgen van huidkanker! Hoe weet je wanneer je voldoende vitamine D hebt opgenomen? Wanneer je huid licht verkleurd is. Dit kun je zien door je kledingstuk iets omlaag te trekken.
Het beste is om zoveel mogelijk huid bloot te stellen aan de zon voor ongeveer 15-30 minuten (afhankelijk van je huidtype). Ben je langer in de zon en kun je geen schaduw opzoeken? Gebruik dan zonnebrandcrèmes zonder vervelende toevoegingen.
Let wel op! Voorkom te allen tijde ernstige huidverbranding, want dat is natuurlijk wel degelijk een risicofactor voor huidkanker.
Zelf gebruik ik enkel kokosolie, Kurkuma Extract en astaxanthine (6mg) als ik naar een tropisch land ga.
Kurkuma, of curcumine, wordt gezien als een nieuwe vorm van zonnebrandfilter (bron).
Is het gebruik zonnebrandcrème gezond of ongezond?
De kranten stonden de afgelopen week bol van de discussies over het wel of niet gebruiken van zonnebrandcrème. De aanleiding is een populaire post van een bekende influencer, die op Instagram spreekt over een ongevaccineerde, zonnebrandcrème-vrije zomer. De post kreeg bijzonder veel likes, waardoor vele dermatologen op hun achterste benen stonden. De voorstanders van zonnebrandcrème zeggen dat insmeren je beschermt tegen kanker, terwijl de tegenstanders op hun beurt beweren dat je daar juist kanker van krijgt. In dit artikel zoeken we uit wat de medische literatuur hierover te zeggen heeft.
auteur: Juglen Zwaan
datum: 24 mei 2022
website: https://www.ahealthylife.nl/10-natuurlijke-zonnebrandcreme-alternatieven/
Wat zeggen de tegenstanders?
De tegenstanders van zonnebrandcrème hebben verschillende argumenten voor het vermijden van dit goedje. De rijke cocktail aan chemische stoffen zou kanker kunnen aanjagen en de hormoonbalans kunnen verstoren. Daarbij is bekend dat zonnebrandcrème de aanmaak van vitamine D remt, wat ongunstig is voor de gezondheid. Een andere filosofie is dat je via antioxidanten in de voeding, je huid van binnenuit kunt beschermen tegen de schadelijke werking van zonlicht. Daarbij kan zonnebrandcrème ook nog eens schadelijk zijn voor het milieu, met name voor het koraal. Hierdoor kiezen sommige mensen ervoor om zich niet langer in te smeren.
Wat zeggen de voorstanders?
De voorstanders zeggen dat je alleen kanker van zonnebrandcrème krijgt als je regelmatig een hele fles opdrinkt. Zij zeggen dat er een overweldigde hoeveelheid bewijs voorhanden is dat zonlicht kanker aanjaagt en dat we ons daarom regelmatig moeten insmeren. Sommige huidexperts zeggen zelfs dat het slim is om je elke dag van het jaar in te smeren, omdat je zo beschermd bent tegen schadelijke uv-straling.
Wat zegt de wetenschap?
Vele onderzoeken tonen aan dat zonlicht huidkanker kan aanjagen. Uv-licht kan het DNA in de huidcellen beschadigen, waardoor deze cellen naderhand kunnen overgaan tot ongeremde celdeling. Bij sommige soorten huidkanker, zoals een melanoom, kunnen cellen zich verspreiden naar de rest van je lichaam en daar verder groeien. Dit is dan ook één van de meest agressieve kankersoorten en vrijwel altijd dodelijk. Het ontstaan van huidkanker op oudere leeftijd komt vaak doordat je op jonge leeftijd te lang bent blootgesteld aan zonlicht. Als je meer dan 5 keer bent verbrand op jonge leeftijd, heb je een 80% hogere kans op een agressieve vorm van huidkanker. Al met al klinkt dit erg serieus, dus vanuit dit standpunt is dik insmeren met zonnebrandcrème erg verstandig.
Toch zit er volgens de wetenschap ook een kern van waarheid in de zorgen over het gebruik van zonnebrandcrèmes. De doorgaans goed geïnformeerde Amerikaanse Environmental Working Group (EWG) legt op hun site onderbouwd uit wat de problemen zijn van de meeste zonnebrandcrèmes:
=> Het is aangetoond dat oxybenzone, octinoxate, octisalate, octocrylene, homosalate en avobenzone via de huid door het lichaam kunnen worden opgenomen en weken later nog in het bloed aantoonbaar zijn. De consequenties hiervan op de gezondheid zijn op dit moment nog onbekend. Daarbij zijn de chemische stoffen ook in urine en moedermelk aangetroffen.
=> Sommige ingrediënten, zoals homosalate, avobenzone en oxybenzone, kunnen de hormoonbalans verstoren.
=> Sommige biologische filters, zoals oxybenzone, homosalate en octocrylene, worden vaak in onveilig hoge doseringen verwerkt.
=> De nanodeeltjes die in sommige zonnebrandcrèmes verwerkt zijn kunnen mogelijk opgenomen worden in het lichaam en daarmee nadelige effecten hebben op de gezondheid.
=> De zonnebrandcrèmes worden vaak getest op kortetermijnveiligheid, maar de effecten op de lange termijn zijn vooralsnog onduidelijk.
=> Ongeveer 75% van de zonnebrandcrèmes bevat ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor mens en/of milieu. De chemische zonnefilters zijn wereldwijd in het water en daarmee ook in de vissen aangetroffen; wetenschappers maken zich zorgen om de effecten hiervan.
Op basis van het rapport van de EWG zou je met een grote boog om zonnebrandcrème heen moeten lopen. Dus wat te doen? Een groep dermatologen hield de claims van beide partijen eens tegen het licht en kwam met een aantal adviezen voor mensen die geen chemische zonnefilters op hun huid willen:
=> Ga niet tussen 12u en 15u liggen bakken in de zon
=> Zoek zoveel mogelijk de schaduw op
=> Draag beschermende kleding (kleding, hoed en zonnebril)
=> Gebruik een zonnebrandcrème op basis van natuurlijke mineralen, zoals zinkoxide
Volgens ander onderzoek zitten er duidelijk twee kanten aan het verhaal en is zonlicht zowel gezond, als ongezond. Zij stellen dat de aanmaak van vitamine D onmisbaar is voor een goede gezondheid, maar dat het gevaar van huidkanker door de zon een groot probleem is. Volgens het onderzoeksteam is het slimmer om verstandig om te gaan met de zon. Dat betekent dat we de zon niet krampachtig vermijden, maar ook niet urenlang gaan bakken in de zon. Een team van onderzoekers concludeerde in 2016 dat het streng vermijden van de zon je gezondheid beslist niet ten goede komt.
Vitamine D uit zonlicht
In de winter heeft bijna 60% van de Nederlanders een tekort aan vitamine D. Er zijn aanwijzingen dat dit tekort het risico op onder meer kanker, diabetes, cardiovasculaire ziekten en osteoporose kan verhogen. Er zijn in de medische literatuur diverse aanwijzingen dat vitamine D uit zonlicht mogelijk verschillende soorten kanker tegengaat. Volgens meerdere studies is het lichaam rond het middaguur het beste in staat om vitamine D aan te maken. Dit tijdstip is volgens enkele onderzoeken ook het veiligst, omdat de verhouding tussen UVA en UVB dan het gunstigst is. Volgens een Engelse studie, dus op onze breedtegraad, kun je in de zomer aan de benodigde vitamine D komen als je driemaal per week rond het middaguur 13 minuten in de zon zit. In Noorwegen zou dit weer 30 minuten zijn, waarbij er 10,000 – 20,000 IE aan vitamine D wordt aangemaakt.
Zorg er te allen tijde voor dat je niet verbrandt, want dit verhoogt het risico op huidkanker sterk. Houd hierbij ook rekening met je huidtype, want sommige mensen kunnen van nature beter tegen zonlicht dan anderen. Op de KNMI UV-index kun je de zonkracht bij bewolkt en onbewolkt weer zien en daarnaast ook hoe lang het duurt voordat je huid verbrandt.
Natuurlijke zonnebrandolie?
Kokosolie is bij sommigen erg populair als natuurlijk middel tegen de zon. Eén studie maakt inderdaad melding dat kokosolie een SPF heeft van 7.1 en frambozenzaadolie 28-50, tarwekiemolie 22.4, wortelzaadolie 18.8, olijfolie 9.2, jojobaolie 6, amandelolie 4.6, mosterdzaadolie 2.1 en sesamolie 1.7. De studies zijn echter van het type reageerbuis, dus daardoor minder betrouwbaar. Een nieuwere studie concludeert dat deze oliën in de voor ons schadelijke golflengtes onvoldoende beschermen.
Voeding en supplementen als alternatief voor zonnebrandcrème
Volgens een overzichtsstudie uit 2014 zouden antioxidanten in de vorm van polyfenolen en bètacaroteen uit onder meer groente en fruit de huid weerbaarder maken tegen zowel UVA als UVB van de zon (46). Met name de combinatie van vitamine C en E zou effectief zijn tegen UV-schade. Het duurt wel een tijd voordat deze antioxidanten ingebouwd worden in de huid, je zou dan 10 weken lang dagelijks 40 gram tomatenpuree moeten eten om je kans op een verbrande huid met 40% te verlagen. Ook het drinken van granaatappelsap zou je huid kunnen beschermen, maar daarmee duurt het ongeveer 12 weken om deze bescherming op te bouwen. Andere studies melden dat het supplement astaxanthine de huid kan beschermen tegen UV-licht. Hoewel deze studies veelbelovend zijn, zijn deze natuurlijke antioxidanten geen vervanger voor echte zonbescherming. Andere onderzoekers raden daarom voeding en supplementen aan als aanvullende bescherming op onder meer zonnebrandcrème.
Slotwoord
Aan zonlicht zitten twee kanten: een klein beetje maakt ons gezond doordat we meer vitamine D aanmaken, maar een teveel kan de kans op kanker op later leeftijd sterk verhogen. Dat vraagt om een verstandige aanpak. Afhankelijk van je huidtype en locatie is het raadzaam om zomers drie keer per week 10 – 30 minuten met blote huid onbeschermd in de zon te zitten, maar daarna kun je beter maatregelen treffen. Dat kan het opzoeken van de schaduw zijn, het dragen van beschermende kleding of het insmeren met een zonnebrandcrème. Als je liever geen risico loopt op bijwerkingen in synthetische zonnebrandcrèmes, kun je prima kiezen voor een natuurlijke zonnebrandcrème op basis van zinkoxide.
Zonnebrandcrèmes veroorzaken hormonale disbalans
Zonnebrandcrème is minder goed dan veel mensen denken. Niemand wil verbranden in de zon. Dat is niet alleen een pijnlijke gebeuren, maar kan ook een veroorzaker van huidkanker zijn. Jammer genoeg bevatten chemische zonnebrandolies en crèmes stoffen die het hormonale systeem beïnvloeden en ontregelen. Daarnaast maken ze de opname van vitamine D via de huid onmogelijk. In dit blog leg ik je er alles over uit.
De zon is de levengevende bron van onze Aarde. Onze relatie met de zon is wisselend van aard, de een is graag bruin en ligt uren in de zon en de ander blijft er ver van weg. Zonnebrandcrèmes beloven bescherming tegen huidkanker zelfs als je uren in de zon wilt zijn.
Auteur: Mike Verest
Website: https://leefbewust.nu/zonnebrandcremes-veroorzaak-disbalans/
Van de vijftien chemische, door de FDA goedgekeurde ingrediënten staan er negen bekend als hormonale verstoorders
Deze chemische verbindingen worden snel via de huid opgenomen in de bloedbaan waar zij inwerken op de hormoonproductie in het lichaam. Het belangrijkste ingrediënt is oxybenzone en dat zorgt voor een stroom van oestrogeen in het lichaam.
Inmiddels worden zonnebrandcrèmes aangewezen als oorzaak van extreem vroege seksuele ontwikkeling bij kinderen en ze kunnen leiden tot borstkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker.
De werkbare stof Oxybenzone houdt de ultraviolette B straling tegen die er normaliter voor zorgt dat we vitamine D opnemen via de huid in het lichaam. Verstandig zonnen is dus zeer aan te raden om voldoende vitamine D op te kunnen nemen. In de winter helpt zelf een zonnebank hierbij: lees er alles over in het artikel ‘de waarheid over zonlicht en vitamine D’
Het is juist de ultraviolette A straling UVA die de vrije radicalen veroorzaakt welke schade aanrichten
Omdat deze producten niet tegen UVA beschermen geven ze een valse vorm van veiligheid . Er mag dan geen verbranding optreden maar er is wordt wel degelijk schade aangericht. Wanneer je gewoon verstandig bent ga je niet al te lang de felle zon in en zorg je ervoor dat je niet verbrandt.
Natuurlijke middelen in plaats van zonnebrandcrème
Allereerst beperk je je tijd in de felle zon. Er zijn minerale oliën in de handel die het zonlicht weerkaatsen, deze zijn vrij van chemicaliën, kleur- en geurstoffen en aanvullende lichaamsvreemde stoffen.
Een lijstje van gezonde huidoliën:
Rode frambozenpittenolie factor 28 – 50
Tarwekiemolie factor 20
Wortelzadenolie factor 38 – 40
Macademia notenolie factor 6
Ongemanipuleerde sojabonenolie factor 10
Avocado olie factor 4 – 10
Olijfolie factor 2 – 8
Amandelolie factor 5
Sesamolie factor 4
Hennepzaadolie factor 6
Jojobaolie factor 5
Kokosolie factor 2 – 8
Conclusie
Zonnebrandcrèmes worden geproduceerd om winst te maken. Iedereen met gezond verstand weet dat de zon schade aan de huid kan aanrichten bij overdreven lang in de hete zon te blijven. Zon met mate en smeer je niet standaard in omdat vitamine D ZEER belangrijk is voor je lichaam.
We hoeven geen angst te hebben om in de zon te zijn, de zon maakt deel uit van het leven.
Chemische producten ter bescherming kunnen geen enkele bescherming bieden tegen de vrije radicalen die schade aanrichten en zijn geen gezonde oplossing bij zonneproblemen.
Gebruik je verstand en zon op een ge-ZON-de manier en gebruik het liefste natuurlijke beschermingsolie.
De Waarheid over Zonlicht en Vitamine D
Zonlicht veroorzaakt huidkanker. Dat is iets wat we maar al te vaak te horen krijgen. Ik zou wel gek zijn om te zeggen dat het niet zo is. Maar wat als precies het tegenovergestelde waar is? Dat zonlicht huidkanker voorkomt en dat zonlicht preventief werkt voor meerdere vormen van kanker. Door jaren van campagne en voorlichting zullen veel mensen je voor gek verklaren bij het uiten van deze beweringen. Maar wat is nu waarheid? Tijd om de feiten op een rij te zetten.
Auteur: Mike Verest
Datum:
Website: https://leefbewust.nu/de-waarheid-over-zonlicht-en-vitamine-d/
Zonlicht alléén veroorzaakt geen huidkanker
Er is ons maar al te vaak verteld dat zonlicht huidkanker veroorzaakt. Hierbij wordt gedacht in één oorzaak, één gevolg. Uit onderzoek blijkt echter dat er meerdere variabelen in het spel zijn in de ontwikkeling van huidkanker, met als meest belangrijke factor een vitaminetekort.
Bij een vitaminetekort verbrand je veel sneller bij blootstelling aan de zon. Je huid is hierdoor minder in staat zich te beschermen tegen verbranding. Daarbij kan je lichaam zich veel minder goed genezen bij een tekort aan vitaminen waardoor de ontwikkeling van huidkanker zich kan gaan manifesteren.
Er zijn veel mensen die zich bewust zijn van deze gevaren en smeren zich dik in met een hoge factor synthetische zonnebrandcrème. Dit is echter niet de meest verstandige oplossing om je te beschermen tegen de zon.
Het probleem met synthetische zonnebrandcrème
De meest verkrijgbare zonnebrandcrèmes zijn ronduit schadelijk voor je gezondheid. Vele van deze crèmes bevatten nano-deeltjes. Nanodeeltjes worden in zonnebrand gebruikt vanwege de uv-werende werking.
Door het extreem kleine formaat van nanodeeltjes (ze kunnen cellen in en uit) hebben ze mogelijke kankerverwekkende bij-effecten en veroorzaken ze zelfs mutaties in het DNA. Daarnaast zitten er in de meeste supermarkt- en drogisterijzonnebrandproducten allerlei chemische componenten die een potentieel gevaar voor de gezondheid vormen.
Ze woekeren van de vrije radicalen en stimuleren de celafbraak wat juist kan leiden tot huidkanker in plaats van dat het er tegen beschermt. In de regel is het zo dat als een zonnebrandcrème slecht uitsmeert en er een witte laag achterblijft, deze de MINSTE nano-deeltjes bevat.
Het beste kun je dus kiezen voor een natuurlijke zonnebrandcrème op basis van huidbeschermende bestanddelen uit de natuur, zonder parabenen en onnodige chemische toevoegingen. Deze zijn o.a. in de natuurwinkel te koop.
Een lijstje van natuurlijke en gezonde huidoliën
Je kan ook heel eenvoudig één van onderstaande middelen in huis halen om op een natuurlijk manier beschermt te zijn tegen de zon.
Onderstaande een overzicht met de natuurlijke SPF erbij vermeld.
- Rode frambozenpittenolie factor 28 – 50
- Tarwekiemolie factor 20
- Wortelzadenolie factor 38 – 40
- Macademia notenolie factor 6
- Ongemanipuleerde sojabonenolie factor 10
- Avocado olie factor 4 – 10
- Olijfolie factor 2 – 8
- Amandelolie factor 5
- Sesamolie factor 4
- Hennepzaadolie factor 6
- Jojoba-olie factor 5
- Kokosolie factor 2 – 8
Zonnebanken zijn slecht
Nog een leugen die ons maar al te vaak verteld is. “Zonnebanken verhoogt het risico op huidkanker, het is slecht en we moeten het zoveel mogelijk vermijden”. Dit is trouwens door dezelfde mensen verteld die ons zonnebrandcrème proberen te verkopen.
Maar wat blijkt? Ook zonnebanken helpen ons bij de aanmaak van vitamine D in ons lichaam, dus zonnebanken zijn niet per definitie slecht. Sterker nog: het stelt ons in staat om op een verantwoorde manier vitamine D aan te maken. Door je zonnebanksessie af te stemmen op je huidtype, voorkom je verbranding. Dit is iets wat op een zomerse dag op het strand een stuk lastiger is.
Vooral in de winter heeft de zon niet de minimale benodigde kracht (3) om vitamine D in onze huid te produceren. Bovendien heeft Nederland al een ongunstige breedtegraadligging. Het gevolg? Iedereen wordt ziek en verkouden in de winter.
Toeval? Nee! Een vitamine D tekort is in veel gevallen de oorzaak waarom we verkouden worden of de griep krijgen. Vitamine D helpt griep en verkoudheid beter voorkomen dan welk medicijn of griepprik dan ook. Klink logisch toch? Hoe vaak ben je in de zomer verkouden of heb je de griep? Juist, vrijwel nooit.
Maar wanneer heb je extra vitamine D nodig? Een handig geheugensteuntje om te onthouden is dat elke maand met de letter ‘R’ te weinig zonlicht biedt voor de aanmaak van voldoende vitamine D.
Als kanttekening moet ik erbij zeggen dat slechte voeding in combinatie met zonnebanken een slecht idee is. Zoals eerder verteld draagt slechte voeding i.c.m. zonlicht WEL bij aan de ontwikkeling van huidkanker.
Dus zorg dat je gezonde voeding binnen krijgt: groente, fruit, superfoods, kruiden en veel antioxidanten die je kunnen beschermen. Gezonde voeding EN voldoende vitamine D maken je lichaam enorm krachtig!
Nog meer voordelen van vitamine D
Voldoende vitamine D reduceert de kans op het krijgen van kanker met 78%. Om deze reden wordt het ook wel gezien als de belangrijkste vitamine in de voorkoming van kanker (inclusief huidkanker)! De meeste tumoren groeien dan ook in de wintermaanden doordat er te weinig vitamine D in ons lichaam aanwezig is.
Daarnaast heeft vitamine D ook nog eens een positieve rol in de preventie van hart- en vaatziekten, verschillende auto-immuun ziekten, diabetes, overgewicht en depressies. Én het zorgt voor sterkere botten omdat zonder vitamine D ons lichaam geen calcium kan opnemen.
Mensen met een donkerdere huid hebben minder kans op huidverbranding omdat de huid een ingebouwde bescherming biedt tegen UV licht. Het nadeel hierbij is dat veel mensen met een donkere huidkleur sneller een vitamine D tekort ontwikkelen, met alle gevolgen van dien!
Uit een Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat 80% van alle Afro-Amerikanen een vitamine D tekort hebben. Van de totale populatie heeft meer dan 30% een vitamine D tekort.
Hoe krijg ik voldoende vitamine D binnen?
Dus zonlicht alléén veroorzaakt geen huidkanker. Wanneer je huid licht verkleurd is door de zon betekent dit dat je lichaam voldoende vitamine D heeft opgenomen. Zon verantwoord, verder zonnen heeft geen meerwaarde en verbranding is zeer schadelijk.
Zonlicht in combinatie met een voedingstekort kan ook huidkanker veroorzaken. Gezonde voeding in combinatie met zonlicht, kan verschillende vormen van huidkanker voorkomen door de aanmaak van vitamine D.
In de wintermaanden kun je gebruik maken van een vitamine D supplement. Deze zijn zeer goedkoop en geven je enorme voordelen. Kies wel voor minimaal 2000IU per dag (voor donkere mensen het dubbele). Of ga in de wintermaanden regelmatig, maar op een verantwoordelijke manier onder de zonnebank. Probeer het en kijk wat het met je doet!
“Zonlicht is de bron van al het leven. Zonder zonlicht is er geen leven mogelijk. Zeggen dat zonlicht slecht is, is hetzelfde als zeggen dat water en lucht slecht voor je zijn”