CVandaag – blog 1
Noem het ongepast, maar als coach adviseer ik ‘de fik erin’ bij relatieproblemen
Nog niet zolang geleden verscheen mijn tweede boek, met de uitdagende titel: ‘De fik erin. Op weg naar een vurige relatie’, bedoeld voor mannen en vrouwen in een liefdesrelatie. Noem het ordinair of ongepast taalgebruik, maar de fik erin is precies wat ik als coach adviseer als stellen bij me komen met relatieproblemen. De fik in al die oude patronen die je uit je jeugd meedraagt je huwelijk in. De fik in al die strategieën die je jezelf hebt aangeleerd om te overleven, maar die in je huwelijk niet meer nodig zijn. De fik in al die nare negatieve woorden, waarmee je elkaar afbrandt en neerhaalt. Maar ook de fik in je relatie zelf waardoor de sleur wordt doorbroken, de liefde wordt opgepord en het vuur weer opgloeit tot een prikkelend avontuur.
Iedereen weet dat mannen en vrouwen sterk van elkaar verschillen. Als we beginnen te lezen in Genesis, dan zien we dat God de mens mannelijk en vrouwelijk geschapen heeft, naar Zijn beeld. Samen vormen ze het beeld van God. Ze zijn gelijkwaardig, maar zeker niet gelijksoortig. Man en vrouw zijn namelijk voor 95 procent verschillend, zo blijkt uit onderzoek. Het is dus een regelrecht wonder dat we met al die verschillen toch in staat zijn tot liefdevolle relaties en samenlevingsvormen.
Door deze kunstmatige constructie van de werkelijkheid wis je het unieke van het mens-zijn uit.
Onze moderne maatschappij wil het liefst alles gelijktrekken tussen man en vrouw. De paus refereerde hieraan, toen hij onlangs op een symposium in het Vaticaan zei: ‘De genderideologie is een lelijke ziekte van onze tijd, zij heft de verschillen meer en meer op en wist de mensheid uit, man en vrouw in onderlinge spanning.’ De paus geeft met zijn uitspraak over de moderne genderideologie wel te denken. Hij noemt het ‘het allerlelijkste gevaar,’ het gevaar dat onze moderne maatschappij geen verschillen meer willen erkennen – tussen man en vrouw. Door deze kunstmatige constructie van de werkelijkheid wis je het unieke van het mens-zijn uit.
Want die verschillen zijn er wel degelijk, niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk. Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop het brein werkt, naar de levenskracht, of hoe de hormoonhuishouding functioneert. Daar zijn echt verschillen tussen de man en de vrouw.
Ruimte om van elkaar te houden
Waarom heeft God ons zo verschillend geschapen? En hoe passen we met al die verschillen toch goed bij elkaar? Juist die verschillen kunnen immers tot veel relatieproblemen leiden. Ik ben ervan overtuigd dat kennis en bewustwording ervan van levensbelang is voor een gezonde, liefdevolle en vurige relatie. Je moet je eerst bewust worden van de verschillen, voordat je je gedrag kunt veranderen. En dan bedoel ik jouw eigen gedrag, dus niet dat van je partner. Wanneer je de verschillen omarmt, komt er ruimte om meer van elkaar te houden en dichter bij elkaar te komen. Is dat uiteindelijk niet waar we ten diepste allemaal naar verlangen?
De manier hoe je opgevoed en opgegroeid bent, heeft ook zijn weerslag op je liefdesrelatie van nu
Naast de verschillen zijn er nog meer factoren die een rol kunnen spelen in een liefdesrelatie. Bijvoorbeeld: het gezin van herkomst. Werd je altijd kort gehouden en vooral afgestraft voor de dingen die niet goed gingen? Of werd je juist heel vrij gelaten en gestimuleerd in je zelfstandige ontwikkeling? Heb je veel liefde en erkenning gehad, of juist helemaal niet? De manier hoe je opgevoed en opgegroeid bent, heeft ook zijn weerslag op je liefdesrelatie van nu. Dus hoe beter je jezelf kent en je eigen geschiedenis, hoe beter je in staat bent om een gezonde relatie aan te gaan en te onderhouden. Door je bewust te worden van oude patronen en familiebanden, kun je triggers herkennen en conflicten aanpakken of voorkomen.
In de komende weken wil ik je meenemen in een aantal inzichten in verschillen tussen man en vrouw, en je handvatten geven hoe je hier op een goede en vruchtbare manier mee om kunt gaan. Met al onze verschillen mogen we gewoon zijn, omdat we ons geliefd mogen weten door God de Schepper. Hij heeft ons gewild, al voor de grondlegging van deze wereld. En dat geeft ons leven zin.
Dineke van Kooten is coach, schrijver en spreker. Wil je meer lezen over ‘De fik erin’? Ga naar https://www.dinekevankooten.nl/de-fik-erin/