Sander Aarts interview
Sander Aarts
=> De moed om te leiden; de zeven Special Forces van de leider van nu, Boekerij, 2023, ISBN 9789022598788, 288 pagina’s
=> Missie Mindset bij uitgeverij Boekerij, 2021, Boekerij, ISBN 9789022592977, 272 pagina’s
=> Niet te breken bij uitgeverij Boekerij, 2019, Boekerij, ISBN 9789022597705, 272 pagina’s
De moed om te leiden | 7 Special Forces van Sander Aarts
Denk niet dat leiderschap is voorbehouden aan mensen uit het bedrijfsleven met hoge functies, Special Forces of generaals. Op ons eigen niveau zijn we allemaal leiders, al zit je nog op school of heb je geen leidinggevende functie; je leidt allang. En nu kun je ervoor kiezen om dat ook bewust te gaan doen, vanuit zelfkennis, moed, kracht, helderheid, integriteit, coherentie en liefde.
Leiderschap vanuit het hart is niet besmet met jouw angsten, patronen en onverwerkte emoties – het is zuiver. En het is te leren. Leiderschap is geen aangeboren talent, maar vooral een keuze. De keuze om de regie over je leven te pakken door in de eerste plaats jezelf te gaan leiden. Als je je daar honderd procent verantwoordelijk voor voelt, dan ga je vanzelf de mensen om je heen leiden. Een echte leider creëert geen volgers, maar zorgt voor de nieuwe generatie leiders. Of dat nu de mensen in je team zijn of je kinderen, als leider heb je de nobele taak om het leven voor te leven en je ervaringen door te geven. Niet vanuit ego of een autoriteitspositie; we hebben allemaal onze lessen te leren.
auteur: redactie Baaz
datum: 6 JANUARI 2024
website: https://www.baaz.nl/de-moed-om-te-leiden-7-special-forces-van-sander-aarts
In het boek De moed om te leiden van Sander Aarts lees en leer je hierover, verwacht geen theoretische modellen of standaardboekenkennis, maar praktische handvatten, inzichten en kennis gesmeed in het heetst van de strijd.
Zelfkennis
De eerste Special Force is zelfkennis, dat is je basis. Hoe beter jij jezelf begrijpt, des te meer begrip je hebt voor de ander. Daarvoor is het nodig dat je je blik niet naar buiten maar naar binnen richt.
Is dat moeilijk? Zeker! We hebben onszelf aangeleerd om vooral naar buiten te kijken, helemaal als het moeilijk en pijnlijk wordt. Maar geloof mij: binnen ligt het goud.
Moed
Als leider kom je uit je dekking en kies je groei boven comfort. Lead by example. Daarom is moed de tweede Special Force. Moed heb je nodig om je angsten te verkennen, want pas dan kun je je ervan bevrijden. Ook vraagt het lef om initiatief te nemen, te pionieren en volgens jouw waarden te leven.
Kracht
De derde Special Force is daarom kracht, want leiden is volhouden. Leiderschap vraagt langdurige inzet en belastbaarheid. Gebruik je discipline niet om jezelf te forceren, maar om de stilte op te zoeken en steeds weer terug te gaan naar de flow. Zo bereik je je externe doelen ook moeitelozer.
Ik ontdekte dat je grootste uitdaging je grootste bron van kracht kan zijn. Maar dan moet je wel ruimte maken voor emoties en (oude) pijn. Feel it to heal it. Het leven is een marathon, en hoe meer uithoudingsvermogen je hebt, fysiek, mentaal en emotioneel, hoe beter je het leven kunt dragen.
Helderheid
De vierde Special Force is helderheid; als leider wil je zuiver zien. Zonder helderheid geen duidelijke visie en juiste keuzes. Besef dat je door je eigen, gekleurde bril naar buiten kijkt en dat je je blik kunt verruimen en je lens kunt filteren. Het oordeel verdwijnt als je vanuit helderheid observeert.
Integriteit
Integriteit is de vijfde Special Force. Wees echt en oprecht, en streef naar heelheid; je onzekerheden, onhandige keuzes, angsten en donkere kanten horen bij jou. Integreer je gehele systeem: een echte leider gebruikt niet alleen zijn hoofd, maar ook de intelligentie van het lichaam. Daarmee herstel je de verbinding met jezelf en met de ander. Je bent betrouwbaar en schept een veilige omgeving waardoor anderen ook open kunnen zijn.
Coherentie
De zesde Special Force is coherentie. Als leider wil je een kloppend geheel zijn, letterlijk; je wilt de energie laten stromen. Aan jou de taak om de balans te blijven zoeken in jezelf en in je team, en om te onderzoeken waar voor jou de bron ligt, zodat je gebruik kunt maken van de stroming.
Liefde
Liefde, tot slot, is de zevende Special Force. Wat jou ook is aangedaan of wat jij een ander ook hebt aangedaan: een echte leider is in staat zichzelf of een ander te vergeven. Alleen dan kun je verder. Werkelijk leiden vraagt volledige overgave aan het leven met alle pijn die daarbij komt kijken. Als moedige leider ben je in staat om los te laten wat je niet (meer) dient. Zo maak je ruimte voor oprecht contact met jezelf en met de mensen om je heen. Dan blijft er maar één ding over: liefde. Laat je leiden door liefde. Let love rule.
Dit is een artikel uit Baaz 4.2023. Lees hem nu digitaal: Baaz 4.2023!
Ex-militair over persoonlijke ontwikkeling: ‘Reken regelmatig uit hoeveel verjaardagen je nog kan vieren’
Hij diende zestien jaar bij de Special Forces van defensie en ging op missies in gevaarlijke gebieden. Nu coacht Sander Aarts (42) anderen om hun weerbaarheid te verbeteren. Deze vier adviezen helpen daarbij.
auteur: AD-redacteur
datum: 09-06-2021
website: https://www.ad.nl/gezond/ex-militair-over-persoonlijke-ontwikkeling-reken-regelmatig-uit-hoeveel-verjaardagen-je-nog-kan-vieren~af757edc/
1. Denk aan je ‘endstate’: wat is het doel?
,,Endstate is de militaire term voor het uiteindelijke, diepere doel. In Afghanistan was bijvoorbeeld de opdracht terrorist X te arresteren voor de endstate ‘meer stabiliteit in de regio’. Op die manier kun je ook naar je eigen bestaan kijken. Wat wil je bereikt hebben met je leven wanneer je 80 jaar bent? Hoe wil je herinnerd worden?
In mijn geval was het doel: er meer zijn voor mijn gezin: mijn vrouw en drie kinderen. Hoewel ik de kameraadschap en acties bij defensie mooi vond, koos ik voor eervol ontslag toen mijn zoontje op 5-jarige leeftijd de diagnose autisme kreeg. In mijn werk bij defensie was ik fysiek en mentaal sterk, maar bij zo’n klein jongetje was dat een stuk lastiger. Ik realiseerde me dat ik thuis aan de bak moest, me emotioneel anders zou moeten ontwikkelen. In 2017 richtte ik daarnaast Unbreakable Academy op, nu geef ik trainingen voor persoonlijke groei en teamontwikkeling.
Om je doel voor ogen te houden, heb ik een methode. Reken regelmatig uit hoeveel verjaardagen, zomers of feestdagen je nog kunt vieren. Als je veertig jaar bent, zijn dat er waarschijnlijk nog ongeveer veertig. Confronterend, zo’n aantal. Maar het helpt je focussen op je einddoel. Bovendien verminderen daardoor bepaalde angsten. Je weet dat je niet alle tijd van de wereld hebt en dat is belangrijker dan steeds maar dingen niet doen uit onzekerheid.’’
2. Geef jezelf kleine shotjes stress
,,Tijdens missies maakten we vooraf gebruik van de methode Stress Inoculation Training. Daarbij bouwden we het stressniveau door trainingen op om te wennen aan extreme omstandigheden. Eerst een makkelijk scenario: een confrontatie zonder externe factoren en slachtoffers. Daarna: met een gewonde collega erbij. Vervolgens: met drie gewonden en duisternis en dat zonder slaap. Het is als krachttraining, de eerste keer heb je spierpijn, die verdwijnt na herhalingen en zo kun je steeds zwaardere lasten tillen.
Ik heb in mijn carrière spannende, stoere dingen gedaan en grote groepen strakke briefings gegeven. Maar toen ik wegging en mijn eigen bedrijf begon, voelde ik me onzeker, uit mijn comfortzone. Ik moest angst overwinnen om voor een onbekende groep een enthousiast verhaal te houden. Als je die angst wilt loslaten, kun je af en toe proberen met onbekenden een gesprek aan te gaan. Doe elke dag iets wat je eng vindt. Door jezelf steeds een beetje stressimpuls te geven, ontwikkel je jezelf en ben je in staat jezelf te leiden.’’
3. Bereid je voor door een situatie te visualiseren
,,Als je weet dat je straks een moeilijk gesprek hebt en je daardoor onzeker voelt, kun je visualisatie inzetten. Je bereidt je voor door de situatie voor je te zien. Dat betekent niet dat je elke zin of reactie van de ander kunt voorspellen en daarop kunt inspelen. Maar je kunt wel visualiseren: dít wordt mijn reactie op een lastige vraag of opmerking en dát moet ik juist niet zeggen.
Wanneer je nerveus wordt, moet je even naar je lichaam luisteren. Uit je hoofd gaan en met je lijf in contact treden door te focussen op je ademhaling en vervolgens vanuit kalmte antwoord te geven. Als je je dat proces inbeeldt, zul je zien dat je met meer helderheid en zelfvertrouwen zo’n ontmoeting ingaat.
In het leger moest ik complexe schiethandelingen visualiseren, bij voorbeeld dat je rakelings langs elkaar vuurt in het donker of een sprong met een parachute. Je valt met 260 kilometer per uur naar beneden en elk dingetje wat je verkeerd doet kan de oorzaak zijn dat je te pletter valt. Speciale eenheden moeten constant noodhandelingen visualiseren ter voorbereiding. Heb je die al op je netvlies staan, dan activeer je in je hoofd een neuraal netwerk waardoor je eerder en beter de gewenste reactie uitvoert.’’
4. Ben je bang? Zet toch die stap
,,De rode draad in mijn carrière is doorgaan waar het ongemakkelijk wordt en ontwikkeling boven comfort. Ik kwam als onzekere 17-jarige jongen bij defensie en dat vond ik doodeng. Vervolgens dacht ik daarna over de mariniersopleiding. Weer was ik onzeker, maar uiteindelijk deed ik het toch en werd ik marinier. Dat patroon heeft zich steeds in mijn carrière herhaald: ondanks angstgevoelens toch die stap maken. Dat heeft me veel gebracht en me sterker gemaakt als mens.
Mijn overtuiging: wij zijn als mensen niet gemaakt om te blijven zitten waar we zitten. We moeten bewegen. Ga je verandering uit de weg uit angst voor het onbekende, dan zit je gevangen in je eigen hoofd. Dat wil ik met mijn boek meegeven: breek uit je eigen mentale cel.
Als ik nu kijk naar corona en hoe verschillend mensen daarop reageren, doet mij dat denken aan de Special Force opleiding. Sommigen waren niet weerbaar, maar gaven externe factoren de schuld wanneer het niet lukte. Het lag aan het materiaal of aan de instructeurs en de teamleden, maar niet aan henzelf. Natuurlijk: corona heb je niet in de hand. Maar wel hoe je daarmee omgaat. Verleg je grenzen binnen die mogelijkheden en vertrouw op je innerlijke kracht. Neem initiatief. Als de omstandigheden dan moeilijk zijn, voel je je wel vrij in je hoofd en komen er absoluut kansen.’’
Missie mindset, het tweede boek van Sander Aarts, Boekerij (€20). In 2019 verscheen Niet te breken.