Dineke van Kooten helpt vastgelopen echtparen: “Veel stellen leven als broer en zus met elkaar”
“Het is heel erg belangrijk dat ik als vrouw drie dingen goed in de gaten hou, anders word ik een zeikwijf.” Dineke van Kooten schreef het boek ‘De fik erin’ waarin ze onomwonden haar mening geeft over man-vrouwverschillen. Ze begeleidt stellen die vastlopen in hun contact met elkaar en wat extra passie in hun leven kunnen gebruiken. Zelf maakte Dineke een scheiding mee, iets waar ze een aantal harde lessen door leerde die ze nu uitdraagt.
auteur: PATRICK GOEDE
datum: 6 december 2023
website: https://cvandaag.nl/98787-dineke-van-kooten-helpt-vastgelopen-echtparen-veel-stellen-leven-als-broer-en-zus-met-elkaar
Op de vraag of Dineke schrikt van de problematiek die ze aantreft bij de stellen die naar haar toekomen voor hulp, antwoordt ze resoluut ‘nee’. Dineke: “Ik schrik er niet van. Want als je de verhalen hoort van mensen dan begrijp je het. Ik word vaak wel verdrietig van de onkunde die ik aantref. Maar ik steek wat dat betreft ook mijn hand in eigen boezem omdat ik zelf gescheiden ben. Het was een vernedering voor mij dat mijn huwelijk niet slaagde, maar met de kennis van nu vind ik het zo logisch als het maar zijn kan.”
“Onvoorwaardelijke liefde geldt alleen voor ouders richting hun kinderen. Liefde tussen partners is altijd voorwaardelijk en moet altijd gevoed worden”
Er waren namelijk nogal wat complicerende factoren in het huwelijk van Dineke en haar ex-man. “Als je zes jaar getrouwd bent en dan te maken krijgt met een chronische ziekte zonder zicht op herstel, dan raak je elkaar kwijt. Ik wist helemaal niet hoe ik daarmee om moet gaan. Ik heb de houding aangenomen dat de ander geen last van mij mocht hebben, waardoor ik uit de verbinding stapte. Maar bij een chronische ziekte moet je juist heel hard werken om nog iets van je relatie over te houden. Op een gegeven moment hadden we een soort ‘studentenhuisrelatie’: je woont in hetzelfde huis maar je deelt weinig meer met elkaar. Ik kon niks en lag alleen maar op bed, dan bouw je niks op.”
Het idee dat er tussen man en vrouw sprake zou moeten zijn van ‘onvoorwaardelijke liefde’ verwijst Dineke direct naar het rijk der fabelen. “Onvoorwaardelijke liefde geldt alleen voor ouders richting hun kinderen. Liefde tussen partners is altijd voorwaardelijk en moet altijd gevoed worden.”
Maar als christenen vinden we ons fundament toch in de onvoorwaardelijke liefde van Jezus? Henri Nouwen zei daarom altijd dat we niet zijn wat we doen, hebben of wat anderen over ons zeggen, maar dat we Gods geliefde kinderen zijn. Als mijn vrouw mij daar niet in zou bevestigen dan hoeft mij dat toch niet te raken?
“Wat je dan doet is uit de verbinding gaan met je vrouw. Ik zeg dat ook in mijn boek: Als een man bijvoorbeeld heel veel kritiek krijgt van zijn vrouw, dan zie je dat zo’n man óf precies gaat doen wat zijn vrouw wil en zo een watje wordt óf hij vertrekt naar buiten en stort zich op zijn werk en gaat uit de verbinding. De bedoeling van een man is wel dat hij zich op zijn werk stort, maar tegelijkertijd moet hij ook zijn vrouw op handen dragen. Het is echter heel lastig voor een man om een vrouw op handen te dragen die hem veel kritiek geeft. Ook moet een vrouw op het hart van haar man blijven kloppen. Want hij raakt pas echt in verbinding door de seksualiteit met zijn vrouw.”
“Seksualiteit voedt uiteindelijk aan beide kanten de verbinding en is daarom zo belangrijk”
Hoe belangrijk is seks dan precies in een relatie tussen man en vrouw? Kun je daar een aantal voorbeelden van geven?
“Het is ongelofelijk belangrijk, het is de smeerolie van de relatie. Als je de olie in je auto niet op peil houdt dan gaat de motor kapot. Zo werkt dat ook in een relatie. Ik word als vrouw bij mijn levenskracht gebracht en jij als man bij de verbinding. Dat is een groot goed dat je aan elkaar kan geven. Een vrouw zegt vaak: ‘Ik wil eerst met je praten, ik wil eerst verbinding met je voelen en dan wil ik pas vrijen.’ Het is het paard achter de wagen spannen. Voor de man is het echt andersom. Dus een vrouw voelt bijvoorbeeld dat de man (nog) niet in de verbinding staat en vindt dat dan heel lastig, daar gaat ze over zeuren. Eigenlijk moet ze dat ook doen – maar wel op een goede manier – want het is gewoon een uitnodiging van de vrouw tot verbinding, tot seks. Jij wordt daar als man dus in betrokken. Seksualiteit voedt uiteindelijk aan beide kanten de verbinding en is daarom zo belangrijk.
Ga eens in de kerk rondkijken hoeveel vrouwen er echt in hun kracht staan en hoeveel mannen er daadwerkelijk in verbinding staan met hun vrouw. Waarschijnlijk niet zo veel. Seksualiteit vinden we allemaal fantastisch, maar dan gaat het vooral over de ‘fast food seks’; wanneer we net een relatie hebben. Het lijkt dan maar niet op te houden en we kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar zodra je een vaste relatie hebt en getrouwd bent – en daar is ook onderzoek naar gedaan – dan kabbelt de seks weg en wordt deze soms alleen nog maar ingezet om kinderen te krijgen. Als ik stellen aan mijn tafel krijg is daarom vaak de eerste vraag die ik stel: ‘Hoe is het met jullie seksleven?’ Dat is voor mij dé graadmeter. Heel veel stellen blijken als broer en zus met elkaar samen te leven, maar dan heb je geen romantische relatie met elkaar.”
“Zorg ervoor dat je je seksualiteit na de zwangerschap zo snel mogelijk weer in orde krijgt”
Welke zaken krijgen vaak prioriteit boven seksualiteit in een relatie?
“Er zijn heel wat valkuilen, bijvoorbeeld als je net kinderen hebt. Je hebt als vrouw dan geen zin in seks. Ten eerste heb je, zoals een van mijn cliënten het zei: ‘beneden een ontplofte doos’. Krijg dat eerst maar weer eens op orde. Ten tweede heb je een kind dat borstvoeding wil hebben. Daarnaast moet je lijf ontzwangeren. Respecteer dat, maar zorg ervoor dat je je seksualiteit na de zwangerschap wel zo snel mogelijk weer in orde krijgt. Hoe? Nou dan vertel ik mijn cliënten dat hotelkamers ook voor een dagdeel te huren zijn. Regel oppas, zorg dat je naar een hotelkamer gaat en maak er een leuke date van!”
Je zoomt in je boek ook in op bepaalde stofjes in het lichaam die heel belangrijk zijn bij een relatie tussen man en vrouw. Kun je daar wat meer over vertellen?
“Het gaat met name om testosteron bij de man en oxytocine bij de vrouw. Als ik een dag gewerkt heb dan heb ik een heleboel testosteron aangemaakt als vrouw. Hoe ingewikkelder mijn dag was, hoe meer testosteron ik heb. Wanneer ik dan thuiskom, weet mijn partner dat ik behoefte heb aan veel knuffels en misschien zelfs wel een vrijpartij. Daarmee word ik weer gevuld met oxytocine en kom ik weer meer in mijn eigen lijf te zitten. Het is heel erg belangrijk dat ik als vrouw drie dingen goed in de gaten hou, anders word ik een zeikwijf. Ik moet kunnen zorgen, genoeg met vriendinnen kunnen praten en mezelf lekker optutten. Dat betekent niet alleen make-up opdoen, maar ook lekker winkelen en mooie kleren dragen. Dat is noodzakelijk voor vrouwen. Daarin kom ik het meeste tot mijn recht.
In tegenstelling tot de maandelijkse hormonale cyclus die vrouwen hebben, hebben mannen een dagcyclus. ‘s Ochtends is hun testosteronniveau het hoogst en ‘s avonds het laagst. Als je dan de hele dag gewerkt hebt als man is je testosteron laag als je thuiskomt. Je hebt het dan nodig om even te gaan zitten, de krant te lezen, op je mobiel te scrollen of voor je uit te staren. Dan wordt dat testosteronniveau vanzelf – hoe krijgen jullie het voor elkaar – weer aangevuld. Oxytocine wordt helaas nooit vanzelf weer aangevuld. Ik weet niet wat de achtergrond van de schepping daarachter is, maar het is wel zo.”
“Juist als christenen zouden we de grootsheid van een relatie tussen man en vrouw moeten vieren”
Maar dat kan dus conflicten opleveren, begrijp ik. Een man wil bij thuiskomst eerst even tot rust komen omdat zijn testosteronniveau laag is, terwijl een vrouw juist met een overschot aan testosteron zit. Moet je dan een soort compromis vinden?
“Als vrouw zou je aan het einde van de dag gewoon een aantal vriendinnen moeten bellen. Dat is gewoon heel belangrijk. Want mannen willen vaak onmiddellijk oplossingen aanreiken als je hen vertelt hoe je dag was. Maar je kunt bij vrouwen beter alleen vragen stellen, want al pratende kom ik erachter wat mijn probleem is. Ik heb niet jouw inzichten nodig, maar wel jouw vragen.
Eten koken, de kinderen, mijn moeder bellen en dat allemaal tegelijkertijd geeft mij bijzonder genoeg ook oxytocine. Zeker als ik dan even lekker fris gedoucht heb en mooie kleren aan heb getrokken. Maar het is wel fantastisch als je elkaar even een stevige knuffel geeft wanneer je thuiskomt. Als je die dag zelf ook hard gewerkt hebt als vrouw en je ziet vervolgens je man ‘lui’ op de bank hangen, kan dat lastig te verkroppen zijn. Jij als vrouw krijgt energie van andere dingen, grappig genoeg dus ook van het zorgen. Als je je man dan een half uurtje met rust laat, is hij er vaak wel weer.
Ik zie helaas te veel relaties waarbij dit soort dingen inderdaad niet goed lopen. Juist als christenen zouden we de grootsheid van een relatie tussen man en vrouw moeten vieren. Maar er is vaak te weinig kennis over, dat vind ik zo ontzettend jammer. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving, zeker. Maar dat kun je niet als uitgangspunt nemen, dat moet blijken door hoe je je gezin vormgeeft. God heeft alles in de schepping gelegd om het gezin de hoeksteen van de samenleving te laten zijn, maar dan moeten we wel weten welke rol we daarin vervullen als man en vrouw. Daar hebben we samen een bijdrage aan te leveren.”