Waarom je die ene persoon wel meteen aantrekkelijk vindt en de ander niet
In tegenstelling tot wat lang werd gedacht, worden we niet aangetrokken door onze tegenpolen maar door mensen die op ons lijken, laat recent onderzoek zien. NU.nl vroeg experts: wat zorgt ervoor dat je je tot iemand aangetrokken voelt?
“Wetenschappers zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat in de eerste fase van aantrekkingskracht ons lijf de baas is”, zegt Tila Pronk. Zij doet onderzoek naar liefde en daten tijdens haar werk als universitair hoofddocent aan Tilburg University en schreef het boek Hartstocht.
auteur: Sarah Sitanala
datum: 14 oktober 2023
website: https://www.nu.nl/nuverder/6284588/waarom-je-die-ene-persoon-wel-meteen-aantrekkelijk-vindt-en-de-ander-niet.html
“Waarschijnlijk herken je wel dat je soms fysiek kunt aanslaan op een bepaalde persoon”, zegt ze. “Je voelt je zenuwachtig en opgewonden en dat kunnen we meten: je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt en je pupillen worden groter.”
Na je lijf volgt je hoofd. “Dan komen de verklaringen. Iemand heeft bijvoorbeeld een leuke lach. Maar het kan andersom ook zo zijn dat iemand op papier heel leuk is, maar je toch die connectie niet voelt.” Pronk benadrukt dat als dat gevoel er niet is, dat niet hoeft te betekenen dat het niet alsnog kan komen.
De relatie met je ouders is van grote invloed op wie je leuk vindt
Dat ziet ook Dineke van Kooten, coach persoonlijke ontwikkeling en auteur van het boek De fik erin. Op weg naar een vurige relatie. Zij vertelt dat tot wie je je aangetrokken voelt, veel te maken heeft met de relatie die je vroeger met je ouders had. Er zijn volgens haar drie opties:
- Je hebt een goede band met je ouders en wordt aangetrokken door iemand met dezelfde karaktertrekken.
- Je hebt het gevoel dat je iets tekort bent gekomen en zoekt (onbewust) iemand die dat aanvult.
- Je hebt een hoop narigheid meegemaakt en omdat dat is wat je kent, zoek je onbewust iemand die vergelijkbaar gedrag vertoont.
Als je je gaat ontwikkelen, ontdek je wat je beweegredenen zijn en wat je drijft, legt Van Kooten uit. “Het kan dus best zijn dat je doorkrijgt dat je onbewust naar bepaalde partners op zoek gaat, die misschien helemaal niet goed voor je zijn. Je kunt het anders doen, maar alleen als je realiseert waar je mee bezig bent en waar het vandaan komt.”
Wees nieuwsgierig naar elkaar
Die romantische klik waar mensen naar zoeken en op hopen, is er niet altijd meteen. Je hoeft dan niet op te geven: het kan nog komen, denkt Van Kooten. Dan moet je wel nieuwsgierig zijn naar elkaar. “Ons wordt een hoop wijs gemaakt in boeken en films. Daardoor pinnen we onszelf vast op een bepaald idee.”
“Denk maar eens na: hoe vaak ben je in je leven nou meteen dol op iets? En het hangt ook af van wat voor type je bent. Ben je meer gelijkmatig, dan zul je ook niet meteen verliefd worden. We moeten dus af van het idee van vlinders in de buik en dat iets meteen leuk moet zijn, en het in plaats daarvan de kans geven om te groeien.”
Een persoonlijke klik kan ook volgen naarmate je iemand vaker ziet, zegt Pronk. “En daarmee kan ook de aantrekkingskracht groeien, als je het maar een kans geeft.”
Ze vergelijkt het met een vuurtje maken. “Dat kun je doen door meteen een prop kranten bij elkaar te verzamelen en in het vuur te gooien. Dan krijg je wel in één keer een groot vuur, maar dat dooft ook weer uit. Terwijl je er langer van kunt genieten als je langzaam hout sprokkelt en in het vuur gooit.”
Hormonen spelen een rol
En we kunnen ons lijf voor de gek houden, weet Pronk. “Bijvoorbeeld door een spannende situatie op te zoeken. Ga samen een spannende film kijken of in de achtbaan. Je brengt je lichaam daarmee in een staat van nervositeit en spanning. Dat maakt de kans groter dat er tijdens die date alsnog een vonk overspringt.”
Gaat het over initiële seksuele aantrekkingskracht, dan speelt alleen lichamelijke opwinding een rol, zegt zij. “Die opwinding kan voortkomen uit het knappe uiterlijk van de ander, maar ook de spannende situatie waarin jullie je bevinden (bijvoorbeeld samen vastzitten in een lift, of als diegene al een partner heeft).”
“Andere factoren hebben vrijwel geen invloed. Dus of je nou enorm op iemand lijkt qua persoonlijkheid, interesses of andere voorkeuren: het heeft geen invloed op die eerste aantrekkingskracht.” Van Kooten ziet dat het bij lust ook draait om je hormonen. Dat gebeurt onbewust, zegt zij. “Denk aan hoe iemand ruikt of beweegt, dat kun je aantrekkelijk vinden.”
En goed om te weten: parfum spuiten is niet nodig. Wil je een goede partner aantrekken, dan kun je beter de natuur op haar beloop laten. Het geheim van aantrekkingskracht zit namelijk ook in onze zweetdruppels.